Το Ισραήλ αναγνωρίζει την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα – Αντιδράσεις στο Ραμπάτ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υποστήριξη του Ισραήλ στην κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα, μια απόφαση που ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Ραμπάτ προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις.

Ορισμένοι Μαροκινοί πολίτες δήλωσαν ότι το θέμα έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς υποστήριξης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτό.

Ο Μαροκινός δικηγόρος Αμπντουλαλί ερ Ραμί είπε: «Δεν είναι παράξενο που το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι η Σαχάρα βρίσκεται υπό τη μαροκινή κυριαρχία» και υπενθύμισε στον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’ τον περασμένο Αύγουστο ότι το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας είναι ο φακός μέσα από τον οποίο το Μαρόκο βλέπει τον κόσμο.

Ο Ραμί επεσήμανε ότι χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία στέκονται στο πλευρό του Μαρόκου στο θέμα της υπεράσπισης της εδαφικής του ακεραιότητας.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ακαδημαϊκοί και νομικοί επέκριναν το γεγονός ότι η απόφαση ήρθε από το Ισραήλ.

2 89
«Το Ισραήλ αναγνωρίζει την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα»

Ο Μαροκινός ακαδημαϊκός Χισάμ Μπιλεμίν επέκρινε την απόφαση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης με τα λόγια: «Είναι παράλογο για εκείνον που δεν χρειάζεται να γνωρίζει τον ιδιοκτήτη» και επέστησε την προσοχή στον ισχυρισμό του Ισραήλ παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται σε παλαιστινιακά εδάφη.

Ο δικηγόρος και μέλος της ισλαμικής κοινότητας Adl και Ihsan, Χασάν Μπινατσίχ, επέκρινε την απόφαση αναγνώρισης: «Το κακό είναι όταν η αναζήτηση για νομιμότητα και κυριαρχία προέρχεται από μια εγκληματική οντότητα που καταλαμβάνει την πιο ιερή, καθαρότερη και τιμητική γη των μουσουλμάνων».

Σε γραπτή δήλωση της Βασιλικής Αυλής του Μαρόκου, ανακοινώθηκε ότι σε μήνυμα που έστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ του Μαρόκου, το Ισραήλ αποφάσισε να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου στα εδάφη της Δυτικής Σαχάρας.

Ποια είναι αυτά τα εδάφη

3 30

Όταν το Μαρόκο προσάρτησε την πρώην ισπανική αποικία της Δυτικής Σαχάρας το 1975, ξεκίνησε η ένταση μεταξύ του Μετώπου Polisario που ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο υποστηρίζει η Αλγερία, και της μαροκινής διοίκησης. Μια ένταση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ενώ το Μαρόκο υποστηρίζει ότι η περιοχή πρέπει να παραμείνει υπό την κυριαρχία του, το Μέτωπο Polisario υποστηρίζει ότι η Δυτική Σαχάρα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος.

Το Μέτωπο Polisario διεξήγαγε ένοπλο αγώνα κατά των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας μέχρι τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1991.

Οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας δεν ήταν επιτυχείς μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσαν ότι η Ουάσιγκτον αναγνώρισε την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα, μετά τη συμφωνία μεταξύ Μαρόκου και Ισραήλ για τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων.

Bbc Arabic, swissinfo,

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ