Λιθουανία, Σλοβακία, Ισραήλ στέλνουν Πυροσβέστες, οχήματα και αεροσκάφη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη μάχη με τις φλόγες που έχουν κατακάψει τα τελευταία 24ωρα (και συνεχίζουν να καίνε σε πολλές εξ αυτών) τη Δυτική Αττική, την Κορινθία, τη Ρόδο, τα Δερβενοχώρια και άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι χώρες της Ευρώπης έσπευσαν να συνδράμουν στις πυρκαγιές μετά από αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης.

Εκτός από την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU, μέσω του οποίου κατέφθασαν τέσσερα Canadair στην Ελλάδα, κάποιες χώρες ανταποκρίθηκαν με την αποστολή έμψυχου δυναμικού, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου AT-802F από τη μοίρα «Elad».

Μέσω του γραφείου του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοινώθηκε ότι τα αεροσκάφη, τα οποία θα αναχωρήσουν από το Ισραήλ για την Αθήνα νωρίς το πρωί της Πέμπτης, στέλνονται «για όσο χρειαστεί» και πως «η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας».

  • Αναλυτικά:

«Τεράστιες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποφάσισε να στείλει 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Elad για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο χρειαστεί. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της Ελλάδας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία».

Λιθουανία: «Σπεύδουμε να βοηθήσουμε τον λαό της Ελλάδας»

Η Λιθουανία θα στείλει μια ομάδα 25 Πυροσβεστών στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας της Βαλτικής.

«Καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές που απαιτούν τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, στέλνουμε επειγόντως μια ομάδα πυροσβεστών», δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών Agnė Bilotaitė.

«Σπεύδουμε να βοηθήσουμε τον λαό της Ελλάδας, η οποία εξοντώνεται από φωτιές. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανταποκριθεί στο αίτημα του συμμάχου μας για βοήθεια και σύντομα θα στείλουμε μια διεθνή ομάδα βοήθειας στην Ελλάδα, η οποία αποτελείται από 25 Λιθουανούς πυροσβέστες.

Είμαστε περήφανοι για τον επαγγελματισμό των στελεχών μας, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς. Τον Φεβρουάριο, πήγαν στην Τουρκία για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό. Αυτή τη φορά προσφέραμε και ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία.

Το να βοηθάμε τους άλλους μας κάνει πιο δυνατούς. Η εμπειρία που αποκτήθηκε στις διεθνείς επιχειρήσεις θα βοηθήσει τους αξιωματικούς μας να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις αναδυόμενες προκλήσεις και καθήκοντα», έγραψε σε σχετική ανάρτηση στο facebook η Λιθουανή Υπουργός.

31 πυροσβέστες από τη Σλοβακία

Η Σλοβακία θα στείλει 31 μέλη του Σώματος Πυροσβεστικής και Διάσωσης (HaZZ) για να βοηθήσουν την Ελλάδα να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προεδρείου του HaZZ στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Οι πυροσβέστες μαζί με μία ομάδα υλικοτεχνικής υποστήριξης, αναχώρησαν νωρίς το μεσημέρι από τη Σλοβακία και θα εμπλακούν στις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής.

Στέλνει κι άλλους η Ρουμανία

Η Ρουμανία έστειλε σήμερα επιπλέον 40 άτομα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας, όπως ενημέρωσε το ρουμανικό Τμήμα Εκτάκτων Καταστάσεων

Η ομάδα που αποχώρησε περιλαμβάνει ειδικούς της Γενικής Επιθεώρησης Εκτάκτων Καταστάσεων και των υπαγόμενων μονάδων της.

Τριάντα άτομα ταξιδεύουν αεροπορικώς, με αεροπλάνο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, άλλα δέκα οδικώς με εξειδικευμένα μέσα επέμβασης – τρία οχήματα για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, ένα βυτιοφόρο 10.000 λίτρων και ένα όχημα 4Χ4.

Η απόφαση ελήφθη χθες το βράδυ, αφότου ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου συγκάλεσε συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης.

«Εάν χρειαστεί, η μονάδα θα συμπληρωθεί από ένα κινητό στρατόπεδο φιλοξενίας. Η αεροπορική μεταφορά των 30 ειδικών (…) θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τα απαραίτητα κεφάλαια για την εκτέλεση της διεθνούς αποστολής βοήθειας θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Επιθεώρησης Εκτάκτων Καταστάσεων, με εξαίρεση τα καταλύματα και τα γεύματα, που θα παρασχεθούν από τις ελληνικές αρχές», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Μέχρι στιγμής στην περιοχή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ρουμανικό σώμα 40 πυροσβεστών-διασωστών, οι οποίοι εκτελούν συγκεκριμένες αποστολές για τον περιορισμό της εξάπλωσής τους.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA) το οποίο επικαλείται το Digi24, η Ελλάδα έχει ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διευκρινίζει ότι οι μόνοι πυροσβέστες που ανταποκρίθηκαν είναι από τη Ρουμανία και τη Μάλτα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ