ΟΗΕ: Οι απειλές για τα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα είναι απαράδεκτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) αντέδρασαν στη δήλωση της Ρωσίας, η οποία τερμάτισε τη Συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών, ότι θα θεωρούσε όλα τα πλοία που κινούνται προς τα ουκρανικά λιμάνια μέσω του Εύξεινου Πόντου ως «δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικού υλικού».

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρήνη, δήλωσε στη σημερινή ομιλία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η δήλωση της Ρωσίας είναι «απολύτως απαράδεκτη».

Η ΝτιΚάρλο εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις αναφορές του ΟΗΕ ότι οι νάρκες που τοποθετούνται στη Μαύρη Θάλασσα απειλούν τις εμπορικές μεταφορές.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ορίσει όλα τα πλοία που κινούνται στα ουκρανικά λιμάνια μέσω του Ευξείνου Πόντου μετά το τέλος της συμφωνίας για τα σιτηρά ως «δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικών προμηθειών», υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατιωτικοί στόχοι.

Η Ουκρανία, ως αντίποινα, δήλωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα θεωρούσε όλα τα πλοία που πλέουν προς τα ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα ως «δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικού εξοπλισμού».

Ανησυχία για την ανάφλεξη της θρυαλλίδας στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο δήλωσε ότι ένα πιθανό στρατιωτικό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα, συνειδητά ή ασυνείδητα, θα μπορούσε να κλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και ότι πρέπει να γίνει ό,τι πρέπει για να αποφευχθεί αυτό και τόνισε ότι ανησυχούν ότι ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Εν τω μεταξύ, αναφέρθηκε ότι από τη λήξη της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών, ο αριθμός των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα μειώθηκε κατά 35 τοις εκατό σε μια εβδομάδα.

Ενώ αναφέρθηκε ότι η εν λόγω εξέλιξη βασίστηκε στα δεδομένα της Shipfix, της πλατφόρμας πλοίων και πρώτων υλών, ο Ömer Nokta, αναλυτής στην Investment Bank Jefferies, δήλωσε ότι οι απειλές της Ρωσίας, που κατέλυσε τη συμφωνία Grain, κατά των πλοίων που πηγαίνουν στα ουκρανικά λιμάνια, δεν ανησυχούν μόνο τις ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά και τις εταιρείες που τις ασφαλίζουν.

Τον Ιούλιο του 2022, χάρη στη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, υπογράφηκε η Συμφωνία για τον Διάδρομο Σιτηρών με την Ουκρανία και τη Ρωσία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Αναφέρεται ότι χάρη στη Συμφωνία, η οποία παρατάθηκε δύο φορές στο παρελθόν, το Κίεβο πούλησε περίπου 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν θα παρατείνει τη συμφωνία τη Δευτέρα.

Ο ΟΗΕ αναζητά τρόπους για να φέρει ουκρανικά σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές

Η ΝτιΚάρλο τόνισε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να παραδώσει ουκρανικά και ρωσικά σιτηρά στον κόσμο. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, υπενθύμισε ότι 362 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια.

Ο Γκρίφιθς σημείωσε ότι το τέλος της Συμφωνίας Grain Corridor απειλεί το μέλλον αυτών των ανθρώπων, των οικογενειών και των παιδιών τους.

Η Ρωσία υποσχέθηκε να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, υποσχέθηκε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των αφρικανικών χωρών και ότι τα σιτηρά θα παραδοθούν στις άπορες χώρες. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βιρσίνιν δήλωσε: «Κατανοούμε τις ανησυχίες των Αφρικανών φίλων μας» και δήλωσε ότι μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις για τις ανάγκες χωρών που έχουν ανάγκη από σιτηρά και αγροτικά προϊόντα μέσω των υπαρχουσών διασυνδέσεών τους με τη Μόσχα και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, όπως γράφει η DW.

 AFP / ETO,ET

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ