Λωζάνη: Διαμαρτυρία Κούρδων για την 100ή επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Λωζάνη της Ελβετίας, περίπου 15.000 Κούρδοι και οι φίλοι τους, προερχόμενοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, διαμαρτύρονται για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στην 100ή επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και δεν έδωσε κανένα καθεστώς στους Κούρδους, οι Κούρδοι της διασποράς πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο στη Λωζάνη, όπου υπογράφηκε η συμφωνία.

Περίπου 15.000 Κούρδοι και οι φίλοι τους από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

Η δράση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή Κούρδων, φίλων τους, διανοουμένων, πολιτικών, διπλωματών και πολιτικών κομμάτων συγκεντρώθηκαν στη Λωζάνη, ξεκίνησε στις 13:00.

1 246

Οι διαδηλωτές περπάτησαν από τον τελευταίο σταθμό του μετρό της Λωζάνης μέχρι την αίθουσα όπου υπογράφηκε η συμφωνία.

 Οι διαδηλωτές άνοιξαν τη σημαία του Κουρδιστάν και έφεραν πανό που διαμαρτύρονταν για τη Λωζάνη.

Επιπλέον, πραγματοποιείται στη Λωζάνη συνέδριο με θέμα «Η στάση του λαού του Κουρδιστάν στην 100η επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης» με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, διανοουμένων, πολιτικών και ξένων διπλωματών και από τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν.

Η διάσκεψη έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί μέχρι τις 15.00 στις 24 Ιουλίου, 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αναθεώρησε τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία καθόριζε τα σύνορα της Δημοκρατίας της Τουρκίας και εγγυήθηκε στους Κούρδους το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Προβλέπεται ότι η τελική δήλωση της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο θα διαβαστεί ενώπιον των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Rudaw, ο δήμος της Λωζάνης δεν επέτρεψε σε Κούρδους που ήθελαν να πραγματοποιήσουν συνέδριο στην αίθουσα όπου υπογράφηκε η Συμφωνία της Λωζάνης.

Ενόχληση για ‘διαστρέβλωση’ της διαμαρτυρίας

 Έγινε γνωστό ότι όταν οι Κούρδοι ζήτησαν την ιστορική αίθουσα όπου διεξήχθη το συνέδριο και η Τουρκία απαίτησε εκδήλωση στην αίθουσα την ίδια ώρα, ο δήμος είπε: «Και οι δύο πλευρές απαίτησαν. Επομένως, δεν θα δώσουμε σε καμία πλευρά το ελεύθερο».

Σύμφωνα, εξάλλου,  με πληροφορίες, οι φωτογραφίες του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μεταφέρθηκαν από ορισμένους διαδηλωτές στη συγκέντρωση και στο συνέδριο, ενοχλώντας τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων από το Νότιο και το Ανατολικό Κουρδιστάν. Και υπήρχε ένταση για αυτό.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ