Γιατί απέτυχε η ουκρανική αντεπίθεση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ουκρανική κρίση αντιμετωπίζει κλιμακούμενες εντάσεις και συγκρούσεις και η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη για τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος εξαπέλυσε αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να απαντήσει στη ρωσική επέμβαση.

Παρά την αισιοδοξία και τις υψηλές φιλοδοξίες να επιτευχθεί μια στρατιωτική προώθηση και να βελτιωθεί η κατάσταση, αυτή η επίθεση αντιμετώπισε τεράστιες και πολλαπλές προκλήσεις.

Ισχυρές ρωσικές οχυρώσεις

Μεταξύ των κύριων παραγόντων που συνέβαλαν στην αποτυχία της αντεπίθεσης ήταν η κατασκευή μιας «ισχυρής αμυντικής ζώνης» από τον ρωσικό στρατό, η οποία περιλάμβανε ναρκοπέδια, αποθήκες για στρατιώτες και συμπαγείς γραμμές χαρακωμάτων.

Οι ειδικοί θεωρούν αυτές τις ρωσικές οχυρώσεις από τις πιο ολοκληρωμένες και πολύπλοκες στον κόσμο, και αυτό οδήγησε στην αδυναμία των προσπαθειών των ουκρανικών δυνάμεων και στην αποτυχία των σχεδίων τους να τις ξεπεράσουν.

Πυρομαχικά

Αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο ρυθμό χρήσης πυρομαχικών και τη δυσκολία της Δύσης να καλύψει τη ζήτηση, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση για την εξασφάλιση των αμυντικών της αναγκών.

Αν και η Ουκρανία έχει λάβει στρατιωτική βοήθεια, τώρα χρειάζεται απεγνωσμένα drones και οχήματα. Ωστόσο, η πρωτεύουσα, Κίεβο, περιορίζεται στη χρήση διεθνούς βοήθειας για αμυντικούς σκοπούς, και αυτό κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα. Εν τω μεταξύ, τα διαθέσιμα όπλα δεν επαρκούν ακόμη για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες.

Με την τεταμένη κατάσταση ασφαλείας, αυξάνεται η σημασία της ενίσχυσης της αμυντικής υποστήριξης προς την Ουκρανία με πυρομαχικά για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων.

Τοπογραφία της περιοχής

Τα χαρακτηριστικά της περιοχής και το δύσκολο έδαφος της, οδήγησαν στην αδυναμία των ουκρανικών δυνάμεων να εκμεταλλευτούν πλήρως τις τακτικές και τις στρατιωτικές τους ικανότητες, γεγονός που αποτελεί μια πρόσθετη πρόκληση για την επιτυχία της αντεπίθεσης.

Οι συμπαγείς οχυρώσεις της Ρωσίας έχουν αποδείξει την αξία τους για να εμποδίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να επιτύχουν σημαντική πρόοδο, και αυτό το θέμα υπογραμμίζει τη σημασία της μελέτης και ανάλυσης των γεωγραφικών συνθηκών κατά τον σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων για την εξασφάλιση υπεροχής και επιτυχίας στο πεδίο.

Οι ρωσικές οχυρώσεις αναμειγνύονταν τέλεια με το έδαφος της επιτιθέμενης νότιας περιοχής, όπου κυριαρχούσε το ανοιχτό έδαφος και η έλλειψη καλυμμένων δρόμων. Αυτός ο γεωγραφικός σχεδιασμός έριξε μια σκιά στις επιλογές που είχαν στη διάθεσή τους οι ουκρανικές δυνάμεις και περιόρισε τη δυνατότητα να επιτευχθούν εκπλήξεις, που είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη στρατιωτικής επιτυχίας.

Απουσία αεροπορικής υποστήριξης

Η αεροπορική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας, αλλά η έλλειψη αεροπορικής υποστήριξης που διατίθεται στις ουκρανικές δυνάμεις είναι ένα άλλο εμπόδιο στην αντεπίθεση. Η απόκτηση F-16 μπορεί να είναι απαραίτητη αλλά χρονοβόρα για εκπαίδευση και μεταφορά.

Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε

Οι λεπτομέρειες της αποτυχημένης επίθεσης παραμένουν σημαντικές λόγω των όσων αποκαλύπτουν σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αντεπίθεση της Ουκρανίας έναντι αμυντικών θέσεων της Ρωσίας, η οποία είχε ένα χρόνο να τις προετοιμάσει  και τις οποίες υποστηρίζει η ανώτερη αεροπορική δύναμη της Μόσχας, η οποία είναι πιο ορατή από τότε που η Ουκρανία ξεκίνησε την επίθεση της, γράφει η βρετανική  «The Guardian».

Η ουκρανική κρίση ενσαρκώνει τις τεράστιες στρατιωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις απέναντι στη ρωσική επέμβαση και η αποτυχία της αντεπίθεσης δείχνει ότι οι ρωσικές οχυρώσεις και οι στρατιωτικές τους τακτικές αποτελούν μεγάλη πρόκληση.

Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης ήταν αναμενόμενη, καθώς η Ρωσία είχε ξοδέψει περισσότερους από 6 μήνες χτίζοντας προηγμένα και ισχυρά αμυντικά φράγματα.

Η Ρωσία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αεροπορική ισχύ, την αεράμυνα και το πυροβολικό, εκτός από τις υψηλές δυνατότητές της στη δημιουργία ναρκοπεδίων, αντιαρματικών πυραύλων, πυροβολικού πυραύλων και ηλεκτρονικού πολέμου που στοχεύουν στην καταστροφή των drones και των πυραύλων ακριβείας.

Σύμφωνα μάλιστα με την ουκρανική ‘censor’ οι Ουκρανοί θα χρειαστούν 800 χρόνια για την εξάλειψη των ρωσικών ναρκών, δίνοντας το μέγεθος της διασποράς των ρωσικών ναρκών.

Αυτές οι οχυρώσεις και οι ανώτερες ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες οδήγησαν στην παραπάτηση της ουκρανικής επίθεσης και στην αποτυχία της να επιτύχει την επιθυμητή πρόοδο.

«Αραβική Άμυνα», The Guardian, Censor.net,

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ