Ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ σε τούρκικη εφημερίδα: Η Τουρκία και η Ελλάδα θα έρθουν πιο κοντά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας άρχισαν να δυναμώνουν, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ αξιολόγησε το κλίμα στην ελληνική κοινή γνώμη για την Τουρκία.

Δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα έρθουν πιο κοντά και θα αναπτυχθεί η αμοιβαία οικονομία:

 «Αν και η ελληνική κοινή γνώμη είναι λίγο επιφυλακτική για την κατάσταση στη χώρα, μπορώ να πω ότι υπάρχει αισιοδοξία για τις σχέσεις με την Τουρκία».

Οι καλές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, που επανήλθαν ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, ενισχύθηκαν μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

 Θετικές ήταν και οι αξιολογήσεις των ελληνικών ΜΜΕ για τη συνάντηση, την οποία το ελληνικό κοινό περίμενε καιρό.

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ενδέχεται να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Ο Έλληνας υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι και οι δύο χώρες έχουν κόκκινες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν και ότι προσδοκία του είναι οι «καλές σχέσεις».

Η αβεβαιότητα υπάρχει

Ο βουλευτής Ροδόπης του αντιπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, Ιλχάν Αχμέτ, αξιολόγησε το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και την ατμόσφαιρα για την Τουρκία στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ο Αχμέτ περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα ως «με επιφυλακτική αισιοδοξία».

 Σύμφωνα με τον Αχμέτ, δεν είναι σαφές τι είδους αλλαγές θα συμβούν στα θέματα κρίσης, τα οποία οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ως «κόκκινες γραμμές».

Ο Ιλχάν Αχμέτ προέβη στις ακόλουθες εκτιμήσεις:

Στην Ελλάδα υπάρχει συγκεκριμένη αισιοδοξία

«Μετά τους σεισμούς που συγκλόνισαν την Τουρκία και το σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε μια αλλαγή στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Τα αισθήματα καλοσύνης έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Από την καταστροφή του σεισμού, τα στρατιωτικά αεροπλάνα δεν απογειώνονται για πολύ καιρό και υπάρχει μια ωραία ατμόσφαιρα.

Δεν μιλούν ανοιχτά

3 38

Ο Ιλχάν Αχμέτ συνέχισε ως εξής:

«Υπάρχει αβεβαιότητα για τις πολιτικές του κυβερνώντος Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, του εξοπλισμού στα νησιά και του τρόπου αλλαγής σε αυτές τις πολιτικές. Η κυβέρνηση δεν μιλά ξεκάθαρα για αυτά τα θέματα ούτε οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας ξεκάθαρα τι θα γίνει».

«Ανυπομονησία για προσέγγιση»

Όσον αφορά το μέλλον των σχέσεων, ο Ιλχάν Αχμέτ είπε, «Από όσο μπορώ να δω, αυτά τα προβληματικά ζητήματα παραμένουν ασαφή και σχεδιάζεται να διαμορφωθεί μια πολιτική που ονομάζουμε «ήπια διπλωματία».

 Θα επικεντρωθούν θετικά θέματα και θα αναπτυχθούν αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα. Στην Ελλάδα υπάρχει μια προσέγγιση όπως «ας μαλακώσουμε τον αέρα τώρα, θα δούμε στο μέλλον».

Τα τρία κόμματα έχουν κοινή κατανόηση

Ο Ιλχάν Αχμέτ, δηλώνοντας ότι υπάρχει συμφωνία για τις σχέσεις με την Τουρκία στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε: «Τα μεγάλα κόμματα που ήρθαν στην εξουσία στην Ελλάδα, δηλαδή το Κόμμα Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μιτσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ, του οποίου είμαι μέλος, και το προηγούμενο κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έχουν παρόμοιες πολιτικές και κοινή στάση για τις σχέσεις με την Τουρκία. Όλα αυτά τα κόμματα υποστηρίζουν την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Haber Global, Turkiye Gazetesi,

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ