Ο Μπάιντεν διέταξε συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης κατά του Κρεμλίνου, παρά την αντίθεση του Πενταγώνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν, διέταξε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης στοιχεία για φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα το ABC News.

Το Πεντάγωνο αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση, με αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι οποιαδήποτε ανοιχτή συνεργασία με το δικαστήριο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πολιτικοποιημένες διώξεις στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ που υπηρετεί στο εξωτερικό.

Τον Μάρτιο, το ΔΠΔ, που είναι ένα μόνιμο στρατιωτικό δικαστήριο, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για φερόμενη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, κάτι που θα ήταν έγκλημα πολέμου.

Την είδηση ​​ανέφερε για πρώτη φορά η εφημερίδα New York Times, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να στέλνει ανακοινώσεις για το θέμα στους βουλευτές των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για οποιαδήποτε συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει ομάδες διεθνών ερευνητών και εισαγγελέων για να βοηθήσουν την Ουκρανική Γενική Εισαγγελία να προετοιμάσει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές και δυτικές αρχές, υπάρχουν στοιχεία για δολοφονίες και εκτελέσεις, βομβαρδισμούς πολιτικών υποδομών, αναγκαστικές απελάσεις, απαγωγές παιδιών, βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση και παράνομη κράτηση.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι εάν σταματήσουν την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ με το ΔΠΔ, το υπουργείο εμποδίζει τη δίωξη της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου.

Η Μόσχα δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και απορρίπτει τη δικαιοδοσία του. Αρνείται ότι έχει διαπράξει ωμότητες στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ επίσης δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ