Οκτώ πυρκαγιές, 5 νεκροί, σχεδόν 500.000 στρέμματα καμένα μέσα σε 12 ημέρες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο για τα όσα συνέβησαν στη χώρα μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, διάστημα στο οποίο οκτώ μεγάλες πυρκαγιέςκατέκαψαν την ελληνική γη και άφησαν στο πέρασμά τους νεκρούς, στάχτες, αποκαΐδια, συντριβή των κόπων μιας ζωής και ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον.

Ταυτόχρονα με την επέλαση της πύρινης λαίλαπας, είχαμε και την επέλαση της επικοινωνιακής λαίλαπας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθότι όπως αποδείχθηκε, ο μόνος μηχανισμός που ήταν σε πλήρη ετοιμότητα, δεν ήταν ο κρατικός, αλλά ο επικοινωνιακός/μιντιακός.

Έτσι ώστε να πλασαριστεί το αφήγημα του Μαξίμου με κάθε είδους δικαιολογία, με αγωνιώδεις προσπάθειες μετακύλησης ευθυνών και φυσικά, την υπερπροσπάθεια (όπως πάντα) να μην πληγεί η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την οποία ωστόσο έπληξε ο ίδιος, με τις αστειότητες της αξυρισιάς (μεταξύ άλλων).

nb mitsotakis elefsina

Για όποιον διατηρεί μια στοιχειώδη ευφυΐα και έχει αντίληψη της πραγματικότητας, η αποτυχία του επιτελικού κράτους σε όλες τις περιπτώσεις, ήταν παταγώδης και εγκληματική. Και η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, γελοίακαι προσβλητική για τους πολίτες αυτής της χώρας.

Άλλοθι και απολογισμός – Καταπέλτης ο Yπαρχηγός Π.Σ., ε.α

Το… ρεζουμέ όλων των παραπάνω, έκανε πολύ εύστοχα ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Yπαρχηγός Π.Σ., ε.α, Νομικός και Δικαστικός Πραγματογνώμονας.

  • Σε σχετική ανάρτησή του γράφει:

«Κλιματική αλλαγή”, “ακραίες   μετεωρολογικές συνθήκες”, “οργανωμένο σχέδιο”, “γκαζάκια”, “εμπρηστικός μηχανισμός”, “εμπρησμός”, “ασύμμετρη απειλή”, “πράκτορες”, “καίγεται και το τάδε κράτος”, “megafire” είναι οι συνήθεις όροι ΑΛΛΟΘΙ που χρησιμοποιούνται για μετάθεση ευθυνών!».

Με άλλη ανάρτηση, ο έμπειρος Αντιστράτηγος παρουσιάζει συνοπτικά τον όλεθρο που υπέστη η Ελλάδα μέσα σε 12 ημέρες, χάρη εν πολλοίς και στην τραγική αντιμετώπιση των καταστάσεων από την «Κυβέρνηση α(χ)ριστων», όπως πολύ πετυχημένα «χτυπά» σήμερα η εφημερίδα «δημοκρατία» στο πρωτοσέλιδό της.

«ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Από τις 8 μεγαλύτερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Επικράτεια κατά το διάστημα από 17 έως 28.7.2023:
κάηκαν 492.410 στρ αγροτοδασικών εκτάσεων
νεκροί 2 πιλότοι της Π.Α. και 3 ιδιώτες», γράφει χαρακτηριστικά ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης αναρτώντας και σχετικό χάρτη στον οποίο φαίνονται αναλυτικά τα μέτωπα που έκαναν παρανάλωμα του πυρός ζωές και περιουσίες.

Κεραυνοί από επίτιμο Α/ΓΕΣ για τη Νέα Αγχίαλο – «Αδιανόητο…»

Ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γεώργιος Καμπάς, μίλησε στο OPEN για τις εικόνες Αποκάλυψης στη Νέα Αγχίαλο, με τη φωτιά να φτάνει… ανενόχλητη σε κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναγκάζοντας σε… άτακτη φυγή τα ιπτάμενα μέσα της 111 Πτέρυγας Μάχης και προκαλώντας εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

«Αδιανόητο αυτό που έγινε. Το ξεκαθαρίζω. Θεωρώ ότι να φτάσει η φωτιά να μπει μέσα σε στρατόπεδο με πυρομαχικά, θα έπρεπε να είναι ξυρισμένο το έδαφος, να μπει η φωτιά μέσα στην αποθήκη είναι αδιανόητο. Είναι τελείως λάθος η λογική που αφέθηκε αυτό το πράγμα. Είτε του αεροδρομίου είτε των προϊσταμένων της Πτέρυγας που θα όφειλαν με διαταγές με ελέγχους. Φαίνεται μια αλυσίδα ευθυνών που ξεκινά από αυτόν που έχει την άμεση διοίκηση. Η απαλλαγή του είναι καθαρά δικονομική», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ στη συνέχεια σχολίασε ότι από το ανώτατο επίπεδο του Υπουργείου έπρεπε να διαταχθεί ΕΔΕ για να αποδοθούν ευθύνες σε όλους για ένα θέμα που, όπως είπε, προσβάλλει την Πολεμική Αεροπορία:

«Για την ΕΔΕ, εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να διαταχθεί από το ανώτατο επίπεδο του υπουργείου, για να τους συμπεριλάβει όλους μέσα. Βλέπω δέντρα πολύ κοντά στις αποθήκες. Άπαξ και έχεις αποφασίσει ότι εκεί έχεις αποθήκες δεν μπορεί να έχεις δέντρα πάρα πολύ κοντά. Βλέπω χόρτα, θάμνους. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια πράγματα. Έπρεπε να αποψιλωθεί όλη η περιοχή. Υπάρχει κι άλλη λύση. Η τύπου Igloo αποθήκες, μέσα και έξω από το έδαφος που και βόμβες αεροπλάνων να πέσουν πάνω τους, δεν ανατινάζονται. Το ότι δεν έχουμε ανθρώπινες ζωές χαμένες, ή καταστροφή σοβαρών υποδομών… Θα πρέπει να εξεταστούν οι ευθύνες, είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα και προσβάλλει την αεροπορία μας.Πρέπει να βρεθούν οι ευθύνες».

Σοκ και δέος από τα στοιχεία του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre) της ΕΕ!

Στις 15 Ιουλίου, η συνολική έκταση που είχε καεί στην Ελλάδα από την αρχή του έτους ήταν κάτω από 1.000 εκτάρια.

Μόλις 12 ημέρες αργότερα, στις 27 Ιουλίου, ο αριθμός είχε αυξηθεί σε πάνω από 50.000 εκτάρια (500.000 στρέμματα), κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 95.000 γήπεδα ποδοσφαίρου!

Πρόκειται, όπως αναφέρει το JRC,  για μια αξιοσημείωτη αύξηση, σε σύγκριση με τη μέση αύξηση της καμένης έκτασης περίπου 7.000 εκταρίων (70.000 στρέμματα) για την ίδια περίοδο μεταξύ 2006 και 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ