ΣτΕ: Οχι σε αναδρομικά συνταξιούχων απο δωρα επιδόματα επικουρικές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   ΣτΕ: «ΟΧΙ» ΣΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΔΩΡΑΕΠΙΔΟΜΑΤΑ-ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ Ν. 4387/2016 (Ν. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ) ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΑΛΛΑ «ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ» !!!

Με καθυστέρηση ενάμιση έτους για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, βγήκε η πιλοτική απόφαση 1342/2023 του 7μελους Α΄ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε ότι δεν δικαιούνται αναδρομικά διαφορές από επικουρικές συντάξεις και δώρα-επιδόματα (13η και 14η σύνταξη) από το 2016 και εφεξής. Με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Σπυρίδουλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο επικρατείας Νικόλαο Σκαρβέλη.

Να θυμηθούμε ότι η τελεσίδικη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020 έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για το 11μηνο και αφορούσε τα πάντα, δηλαδή και τις περικοπές των κύριων και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων.
Πρωτόδικα όμως, υπάρχουν πολλές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους που κατέθεσαν αγωγές και τους επιστρέφουν για 11 μήνες τα ποσά από περικοπές δώρων και επικουρικών. Για όσους προσέφυγαν το Υπ. Εργασίας εκτιμά το κόστος κάτω από 500 εκ ΕΥΡΩ (περίπου από 800 έως 2.000 ΕΥΡΩ).
Για τους συνταξιούχους που δεν κατέθεσαν αγωγές έως 31 Ιουλίου 2021 (σε 1,3 εκ υπολογίζονται) και σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ έχουν διαγραφεί οι αξιώσεις τους με νόμο για λόγους έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση οφείλει να φανεί αξιόπιστη και να τους επιστρέψει τα δικαιούμενα αναδρομικά τους (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Αν δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για εφάπαξ επιστροφή, τουλάχιστον σε βάθος εύλογου χρόνου.
Μπορεί η κυβέρνηση τότε να προέτρεπε τους συνταξιούχους να μην εμπλακούν στο κυκεώνα των δικαστικών διεκδικήσεων, κάποιοι συνταξιούχοι όμως (250.000 περίπου) εμπιστεύονταν περισσότερο την δικαιοσύνη και προσέφυγαν σ’ αυτήν. Με τις αντικρουόμενες αποφάσεις της η δικαιοσύνη τους λέει ότι κακώς έπραξαν, λάθος τους που την εμπιστεύτηκαν; Και ενώ κάποιες αποφάσεις το ΣτΕ τις βγάζει σε μια εβδομάδα, τα αναδρομικά των ανήμπορων να αντιδράσουν συνταξιούχων χρειάστηκαν ενάμιση χρόνο! Αναφερόμαστε σε υπόθεση που μας πάει πίσω στο 2012 ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ!
ΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ; (ΡΕ) ΜΗΠΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ;;;;;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ