Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο: Ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν 47,83%

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκική κυβερνητική υπηρεσία «Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK)» ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 9,49 τοις εκατό σε μηνιαία βάση. Έτσι, ο μηνιαίος πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό ( τουρκικά: ENAGrup), από την άλλη πλευρά, υπολόγισε τον μηνιαίο πληθωρισμό σε 13,18 τοις εκατό και τον ετήσιο πληθωρισμό σε 122,88 τοις εκατό.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν σύμφωνος με τις προσδοκίες της αγοράς με αποτέλεσμα τα χρηματοοικονομικά μέτρα, τις εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις αυξήσεις των μισθών.

Κάνοντας μια αξιολόγηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σιμσέκ είπε: «Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου η σταθερότητα των τιμών στοχεύει τον αποπληθωρισμό. Με τη θετική επίδραση της στάσης της νομισματικής πολιτικής, ο ετήσιος πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του 2024».

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 9,07 τοις εκατό τον Ιούλιο.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, η μικρότερη αύξηση σημειώθηκε στις τιμές των κατοικιών με 19,31%. Η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία με 82,62 τοις εκατό.

Τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 38,21 τοις εκατό σύμφωνα με τα στοιχεία του TÜİK και 108,58 τοις εκατό σύμφωνα με την ENAG.

Η νέα διοίκηση της οικονομίας, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου, προχωρά σε μια σειρά από βήματα, μεταξύ των οποίων και αύξηση των επιτοκίων, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Τέλος, αυξήθηκαν οι τόκοι πιστωτικών καρτών, καταργήθηκαν οι επιλογές δόσεων για δαπάνες στο εξωτερικό και έγιναν ρυθμίσεις για την αύξηση των επιτοκίων των προσωπικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών και οχημάτων.

Τον περασμένο μήνα, το μηνιαίο μέγιστο επιτόκιο που εφαρμόζεται στους λογαριασμούς χρήσης μετρητών πιστωτικής κάρτας και υπερανάληψης αυξήθηκε στο 2,89%. Το επιτόκιο υπερημερίας της πιστωτικής κάρτας ήταν 2,13 τοις εκατό.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι «οι αποφάσεις ελήφθησαν με στόχο τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών, τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και τη μείωση του πληθωρισμού» σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών.

Η Χαφιζέ Γκάιε Ερκάν, Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ανακοίνωσε στην ενημέρωση της έκθεσης για τον πληθωρισμό στις 27 Ιουλίου ότι η Κεντρική Τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους από 22,3% σε 58%.

Η Ερκάν πρόσθεσε ότι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 33 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2024 και στο 15 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2025 και ότι ο στόχος τους είναι ο μονοψήφιος πληθωρισμός.

Η πρόβλεψη της προηγούμενης διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τον πληθωρισμό για το τέλος του 2024 ήταν 8,8%.

Οι οικονομολόγοι σχολίασαν ότι οι προβλέψεις που ανακοίνωσε η Ερκάν είναι «πολύ πιο ρεαλιστικές» από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της προηγούμενης περιόδου, σύμφωνα με τα τουρκικά media.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ