Οι Έλληνες είπαν τα πάντα, οι Αμερικανοί δεν είπαν ούτε μία λέξη (τούρκικο δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα που συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν κατά την επιθεώρηση στρατιωτικών βάσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά υπάρχουν αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Μάλιστα, οι ελληνικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εκκενώσουν βάση με τζετ F-16 λόγω των δασικών πυρκαγιών, αυτό έγινε κατόπιν εντολής του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια οποίος έστειλε τον αναπληρωτή του, Χαρδαλιά σε πυροσβεστική επιθεώρηση.

Ακριβώς 64 λεπτά αργότερα ενημερώθηκαν φωτογραφίες του αναπληρωτή υπουργού Χαρδαλιά, ο οποίος την πρώτη μέρα επισκέφθηκε τις βάσεις σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Λάρισα. Στο άλμπουμ, ο αριθμός των φωτογραφιών μειώθηκε από 29 σε 28, φάνηκε ότι ένας χάρτης λογοκρίθηκε και κοινοποιήθηκε ξανά ‘θολωμένος’.

Το λεπτό λάθος της αποκάλυψης ορισμένων από τις μυστικές βάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε τον Χαρδαλιά το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον πολιτικό.

Εδώ και δύο μέρες μόνο οι αναρτήσεις για τον υπουργό Δένδια τραβούν την προσοχή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στην ιστοσελίδα του ελληνικού Γενικού Επιτελείου, μόνο τα καρέ που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάτι νέο στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Πολλές οι βάσεις των Αμερικανών

4 7

Οι ΗΠΑ, που έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας από τις πρώτες μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει ζεσταθεί κατά καιρούς από την κρίση το καλοκαίρι του 2020, έχουν εγκατασταθεί σε πολλές βάσεις από βορρά προς νότο στο Αιγαίο κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Η διοίκηση της Ουάσιγκτον , η οποία πραγματοποίησε πολυάριθμες ασκήσεις με τον ελληνικό στρατό και έστειλε τον τότε υπουργό Άμυνας Μάικ Πομπέο στο νησί της Κρήτης , έκανε τη βάση της Σούδας στην Κρήτη επίκεντρο των επιχειρήσεων ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη χρησιμοποίηση της Αλεξανδρούπολης στο Βόρειο Αιγαίο ως λιμάνι logistics για τα Βαλκάνια, ο αμερικανικός στρατός διέσχισε άλλη γραμμή τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και ανέπτυξε το αεροπλανοφόρο USS George HW Bush στη μέση του Αιγαίου.

Κινήσεις που προκάλεσαν την Άγκυρα

5 2

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον ακύρωσε το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη Νότια Κύπρο για δεκαετίες.

Ενώ οι κινήσεις της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσαν την αντίδραση της Άγκυρας πολλές φορές.

Το καλοκαίρι του 2023 το Αιγαίο περνά μια ήσυχη περίοδο, οι εντάσεις στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.

Ωστόσο, οι δραστηριότητες του ελληνικού στρατού και των ΗΠΑ στο Αιγαίο δεν επιβραδύνθηκαν. Ενώ ο αμερικανικός και ο ελληνικός στρατός πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις πολλές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρατηρείται αυξανόμενη ένταση ειδικά από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

F-16s και F-18s

Μετά την άσκηση ειδικών δυνάμεων στον Βόλο, στην οποία ανέβηκαν ελικόπτερα, το Ελληνικό Επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα την επίδειξη δύναμης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford και των ελληνικών τζετ.

Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη συνόδευσαν τα τζετ που απογειώθηκαν από το νεότερο και πιο εξελιγμένο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, το USS Gerald R. Ford, το οποίο έφτασε ανοιχτά της Πελοποννήσου στις 24-25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην έκθεση παρουσιάστηκαν τέσσερα ελληνικά F-16 και δύο Mirage 2000, ενώ τέσσερα αεροσκάφη F-18 συμμετείχαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ελληνικός στρατός ανέφερε επίσης ότι στην άσκηση συμμετείχαν και υποβρύχια.

3 14

Στο άλμπουμ στον επίσημο ιστότοπο κοινοποιήθηκαν φωτογραφίες από ελληνικά τζετ που αιωρούνται πάνω από το USS Gerald R. Ford στον Έκτο Στόλο, καθώς και στρατιώτες που ποζάρουν με σημαίες.

Σιωπή από τον Αμερικανικό Στρατό

Ο επίσημος ιστότοπος του αμερικανικού στρατού, από την άλλη, δημοσίευσε δεκάδες φωτογραφίες του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο, του USS Gerald R. Ford, το οποίο πέρασε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου στην Αδριατική θάλασσα, αλλά δεν μοιράστηκε ούτε ένα καρέ για την άσκηση με την Ελλάδα.

Ο αμερικανικός στρατός δημοσίευσε 2.492 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην Ελλάδα στην επίσημη ιστοσελίδα του μόνο το 2022.

Μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, που έχουν υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ο πιο καυτός τίτλος τα επόμενα χρόνια θα είναι τα πολεμικά αεροσκάφη F-35.

 Η διοίκηση της Αθήνας έκανε αίτηση για την αγορά των αεροσκαφών νέας γενιάς F-35, τα οποία η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκσυγχρονίζουν επί του παρόντος τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 που κατέχει η Ελλάδα.

Hurriyet

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ