Τουρκία και Τζιχάντ: ζητείται η τιμωρία Κούρδων πολιτικών που πολέμησαν το ISIS στο Κομπάνι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας απέστειλε αναφορά σχετικά με την υπόθεση του Κομπάνι, στην οποία κατηγόρησε τους ανθρώπους που δικάζονται για την υπόθεση αυτή.

Στο αίτημα της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, κατηγορεί 108 Κούρδους πολιτικούς που δικάζονται σε αυτή την υπόθεση ως «ανέντιμους» και  οι οποίοι «ταρακουνούν τα θρησκευτικά θεμέλια»:

«Όσοι κρίνονται σε αυτή την υπόθεση, με τις συμπεριφορές και τις πράξεις τους, κλονίζουν την κατάσταση της κοινωνίας στον θρησκευτικό τομέα και έχουν βγάλει ένα αποτέλεσμα που δεν αποζημιώνεται. Έχουν ανοίξει το δρόμο για κάποιες προνομιούχες ομάδες με τη δουλειά τους».

Η Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας- Diyanet, ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1924. Όλες οι δραστηριότητες ισλαμικής πίστης, λατρείας και ηθικής διεξάγονται υπό τη διαχείριση αυτού του ιδρύματος.

Η Diyanet στην Τουρκία διαχειρίζεται την ανέγερση τζαμιών, το διορισμό κληρικών, μουφτήδων και όλα τα τελετουργικά, και έχει διατεθεί μεγάλος προϋπολογισμός για αυτό το ίδρυμα.

Το 2014, όταν η τρομοκρατική οργάνωση ISIS επιτέθηκε στο Κομπάνι, το Τουρκικό Κρατικό Συμβούλιο όρισε αυτή την οργάνωση ως «τζιχαντιστές» [ότι κάνουν ‘ιερό πόλεμο΄] σε ανακοίνωσή του και καταφέρθηκε κατά των Κούρδων πολιτικών της Τουρκίας για υποστήριξη των αμυνόμενων Κούρδων στο Κομπάνι.

Πριν από πέντε ημέρες, στις 2 Αυγούστου 2023, πραγματοποιήθηκε η 53η ακρόαση της υπόθεσης του Κομπάνι στο 22ο Βαρύ Ποινικό Δικαστήριο στις φυλακές Σιντζάν στην Άγκυρα. Στην υπόθεση αυτή συνελήφθησαν 18 άτομα και δικάζονται συνολικά 108 μέλη και στελέχη του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών- HDP.

Η Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων- Diyanet απέστειλε αίτημα στο δικαστήριο να τιμωρήσει αυτούς τους ανθρώπους.

Οι δικηγόροι της υπόθεσης του Κομπάνι ζήτησαν από το δικαστήριο να απορρίψει την αίτηση της Diyanet, αλλά το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα των δικηγόρων.

Στις 7 Αυγούστου θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης του Κομπάνι.

Ο  Σερχάτ Έρεν, Μέλος του Κοινοβουλίου και Συν-Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς, αντέδρασε στο αίτημα της Diyanet και ανακοίνωσε ότι αυτό το ίδρυμα έχει αναλάβει το ρόλο της δίωξης.

«Όταν το ISIS έσφαζε τους Κούρδους, η Diyanet σιωπούσε και η Diyanet αποκάλεσε τον ISIS τζιχαντιστική οργάνωση, ότι κάνει δηλαδή ιερό θρησκευτικό πόλεμο. Σήμερα όμως κατηγορεί τους φίλους μας για φόνο, ανηθικότητα και διαφθορά. Ο πραγματικός ένοχος εδώ είναι η ίδια η Diyanet. Επειδή αυτή η οργάνωση υποστήριξε το ISIS», είπε ο Έρεν στην Voice of America.

Στην 53η συνεδρίαση της υπόθεσης Κομπάνι συμμετείχε και ο συνεκπρόσωπος του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς Ιμπραήμ Ακίν και η αντιπροσωπεία του. Ο Ακίν έκανε δήλωση μπροστά στην αίθουσα ακροάσεων των φυλακών  Σιντζάν και ανακοίνωσε ότι αυτή η υπόθεση είναι εντελώς υπόθεση απάτης, χωρίς δικαιοσύνη, και σκοπός αυτής της υπόθεσης είναι ελέγξει και να κατευθύνει το HDP.

VOA

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ