Η Λιβύη υπέβαλλε επίσημο αίτημα στον Λίβανο για την απελευθέρωση του γιου του Καντάφι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι λιβυκές δικαστικές αρχές υπέβαλαν επίσημο αίτημα στον Λίβανο για την απελευθέρωση του Χάνιμπαλ Καντάφι, γιου του εκλιπόντος προέδρου της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος κρατείται στη Βηρυτό από το 2015 χωρίς κατηγορίες, σύμφωνα με το Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχους σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Λιβύη ζήτησε την απελευθέρωση του γιου του Καντάφι λόγω της επιδείνωσης της υγείας του, καθώς η υγεία του Χάνιμπαλ Καντάφι επιδεινώθηκε από τότε που έκανε απεργία πείνας στις 3 Ιουνίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του χωρίς δίκη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τουλάχιστον δύο φορές από τότε και έπινε μόνο μικρές ποσότητες νερού.

Σύμφωνα με τους λιβανέζους δικαστικούς αξιωματούχους, ο Λίβυος εισαγγελέας, Αλ-Σιντίκ Αλ-Σουρ, έστειλε αίτημα νωρίτερα αυτόν τον μήνα στον Λιβανέζο ομόλογό του, Γκασάν Οουεϊντάτ, σχετικά με τον Χάνιμπαλ Καντάφι.

Στο υπόμνημά τους προς τον Λίβανο, οι αρχές της Λιβύης ρώτησαν για τον λόγο κράτησης του γιου του Καντάφι και ζήτησαν είτε να εκδοθεί στη Λιβύη είτε να του επιτραπεί να επιστρέψει στη Συρία, όπου ζούσε εξόριστος με τη Λιβανέζα σύζυγό του, Αλίν Σκαφ, και τα παιδιά του μέχρι που τον απήγαγαν και τον έφεραν στον Λίβανο πριν από 8 χρόνια.

Ο εισαγγελέας του Λιβάνου παρέπεμψε την υπόθεση στον Zaher Hamadeh, τον ανακριτή για την υπόθεση του αγνοούμενου κληρικού, ο οποίος μελετά το αίτημα της Λιβύης και θα απαντήσει σε εύθετο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Χάνιμπαλ Καντάφι κρατείται στον Λίβανο από το 2015 μετά την απαγωγή του από Λιβανέζους ένοπλους για να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό του σιίτη κληρικού Μούσα αλ Σαντρ που αγνοείται από το 1978. Η λιβανική αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι συνέλαβε τον Καντάφι από την πόλη Baalbek στο βορειοανατολικό Λίβανο όπου κρατούνταν. Έπειτα οδηγήθηκε σε μια φυλακή της Βηρυτού.

Η εξαφάνιση του Σαντρ το 1978 ήταν ένα μακροχρόνιο επώδυνο σημείο στον Λίβανο και η οικογένεια του κληρικού πιστεύει ότι μπορεί να είναι ακόμα ζωντανός σε μια φυλακή της Λιβύης, αν και οι περισσότεροι Λιβανέζοι υποθέτουν ότι ο Σαντρ είναι νεκρός, αφού τώρα υποτίθεται ότι είναι 94 ετών.

Οι περισσότεροι οπαδοί του Μούσα αλ Σαντρ, του ιδρυτή του λιβανικού κινήματος Amal, είναι πεπεισμένοι ότι ο Μουαμάρ Καντάφι διέταξε τον θάνατο του αλ Σαντρ για μια διαμάχη για πληρωμές της Λιβύης σε λιβανικές πολιτοφυλακές.

Το Κίνημα Αμάλ είναι ένα ένοπλο σιιτικό πολιτικό κίνημα που πολέμησε στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου και επί του παρόντος ηγείται ο Ναμπίχ Μπέρι, Πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου, και είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ, καταλήγει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ