Κάιρο: Λιβυκές αναφορές διαψεύδουν ότι η Τουρκία μίσθωσε το λιμάνι αλ Χομς για 99 χρόνια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη διαμάχη πυροδότησαν σήμερα οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για παραχώρηση του εμπορικού λιμανιού Αλ Χομς της Λιβύης στην Τουρκία με μακροχρόνιο συμβόλαιο έως και 99 ετών, για να ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή.

IMG 3114

Ωστόσο, λιβυκές αναφορές, όπως σημειώνει το Cairo 24,  διέψευσαν τις ειδήσεις που κυκλοφορούν ότι η Τουρκία μίσθωσε το λιμάνι Χομς, ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ειδησεογραφία, την οποία ορισμένοι χαρακτήρισαν ως πρόθεση για τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε σε έκθεσή του ότι η Τουρκία είχε μισθώσει το λιμάνι αλ Χομς, που βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου στη Λιβύη, για περίοδο 99 ετών για να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση, όπου σχεδιάζεται να ενισχύσει την κυριαρχία της Τουρκίας στην Μεσόγειο, για ενίσχυση του ελέγχου στα τουρκικά χωρικά ύδατα και διασφάλιση της ασφάλειας της εμπορικής ναυσιπλοΐας.

Ο στόχος της κατάληψης του εμπορικού λιμανιού Αλ Χομς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες, η στρατιωτική βάση που θα εγκατασταθεί στην περιοχή αυτή έχει προγραμματιστεί να περιέχει συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστήματα αεράμυνας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν οτι η συμφωνία για τη μίσθωση του λιβυκού λιμανιού Χομς έχει προγραμματιστεί να υπογραφεί από την Τουρκία κατά την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη, αλλά παρόλα αυτά κάποιες λιβυκές αναφορές βγήκαν να το διαψεύσουν.

Διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της περιοχής

2 100

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Libya Akhbar, σήμερα, διαδηλωτές έκλεισαν τις εισόδους της πόλης Αλ Χομς, αντιδρώντας στην απόφαση εκκένωσης του εμπορικού λιμένα με μετατροπής του σε στρατιωτική βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα στον παραλιακό δρόμο, καλώντας την προεδρία της κυβέρνησης ενότητας στην Τρίπολη, να σταματήσει την απόφαση, καθώς το λιμάνι αποτελεί πηγή βιοπορισμού για εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να απομακρυνθούν οι ένοπλοι σχηματισμοί που βρίσκονται στον περίγυρο της πόλης.

Επιπρόσθετα, η Libyan Observer, δημοσιεύει τις θέσεις του δημάρχου της αλ Χομς σημειώνοντας ότι «διέψευσε τις αναφορές για εκμίσθωση του λιμανιού του στην Τουρκία για 99 χρόνια», προσθέτοντας ότι είχε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ήταν σταθερές στην απόρριψη αυτών των αναφορών.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, τουρκική ιστοσελίδα άμυνας στην πλατφόρμα ‘X’ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει μισθώσει το λιμάνι Αλ Χομς για 99 χρόνια και μια τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν θα υπογράψει τη συμφωνία στην Τρίπολη, χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία της υπογραφής.

 

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ