Η Τουρκία παρήγαγε χάλυβα υποβρυχίων HY-100 με τεχνογνωσία των Φινλανδών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τούρκικο δημοσίευμα αναφέρεται στο ότι «η Τουρκία έχει παραγάγει ένα προϊόν το οποίο λίγες χώρες στον κόσμο παράγουν».

Πρόκειται τον χάλυβα HY-100 που χρησιμοποιείται κυρίως στα υποβρύχια και είναι ένα υλικό απαραίτητο στην αμυντική βιομηχανία.

670392C7 F06A 4CD2 94BD DEB5ED2E2C09

Όπως σημειώνεται, η εταιρεία Άμυνας και συστημάτων ασφαλείας OYAK, παρήγαγε το προϊόν αυτό το οποίο είναι πολύ σημαντικό στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και το οποίο καμία χώρα δεν εξάγει.

Το προϊόν εκτέθηκε στην Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF’23 που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τις προηγούμενες ημέρες είναι ένα από τα ορόσημα αυτής της μεταμόρφωσης.

3 39

 Το ζήτημα του χάλυβα υποβρυχίων είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα σε αυτόν τον τομέα. Σε αυτόν τον τομέα, που απαιτεί πολύ υψηλή τεχνολογία, η Τουρκία κάλυπτε πάντα τις ανάγκες της από άλλες χώρες, κυρίως από την Αυστραλία.

(Σημείωση:Το HY 100 χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων γρήγορης επίθεσης κλάσης Seawolf, όπου ο σχεδιασμός υπαγορεύει ότι το σκάφος πρέπει να λειτουργεί σε μεγαλύτερα βάθη από τα προηγούμενα σχέδια και ως εκ τούτου να αντέχει την αυξημένη πίεση του κύτους – wieland.com)

2 101

«Το τμήμα χάλυβα υποβρυχίωνHY-100, που εκτέθηκε στην Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF’23 που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τις προηγούμενες ημέρες είναι ένα από τα ορόσημα αυτής της μεταμόρφωσης», σημειώνει το δημοσίευμα.

Δεν είναι μυστικό ότι η Άγκυρα έχει αντιμετωπίσει άμεσα ή κρυφά εμπάργκο, ειδικά σε προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας. Η μη εξάρτηση από το χάλυβα από το εξωτερικό είναι επίσης προάγγελος μιας νέας εποχής, σε αυτήν την περίοδο που η Τουρκία καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να αναπτύξει τις ναυτικές της πλατφόρμες, ειδικά τα έργα MİLGEM και MİLDEM, με εγχώριους/εθνικούς πόρους, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Τεχνογνωσία από τη Φινλανδία

   Ο Ερευνητής Άμυνας και Ναυτιλίας Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν, μιλώντας στο TRT Haber, υπενθυμίζει μια πολύ σημαντική διαδικασία πριν προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες του θέματος του υποβρυχίου χάλυβα.

   Ερμηνεύει τις εξελίξεις ως «αντανάκλαση της ενεργούς στάσης στην εξωτερική πολιτική για την αμυντική βιομηχανία» και μοιράζεται την πληροφορία ότι «η OYAK, η οποία απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της φινλανδικής εταιρείας Miilux το 2019, παράγει χάλυβες υψηλής αντοχής στο εργοστάσιο στη Μανίσα εδώ και πολύ καιρό. Με την έγκριση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, παρασχέθηκαν σημαντικές ευκολίες στο καθεστώς ελέγχου της εταιρείας», όπως σημειώνεται.

  «Για να το θέσω πιο ξεκάθαρα, η Άγκυρα διαχειρίστηκε σωστά τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας παραγωγής χάλυβα θωράκισης. Σύμφωνα με τον Ερκάν, μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι δραστηριότητες Ε&Α στην Τουρκία αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο και ο υποβρύχιος χάλυβας Miilux HY-100 αναδείχθηκε ως καρπός αυτού του βήματος».

   Ο Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν περιγράφει τον υποβρύχιο χάλυβα ως «ένα πολύ ευαίσθητο, άψογο ειδικό υλικό παραγωγής». Αναφέρει ότι ο εν λόγω χάλυβας είναι ένα βασικό στοιχείο στο οποίο εμπιστεύεται η ανθρώπινη ζωή εκατοντάδες μέτρα κάτω από το νερό.

  Ο Ερκάν επεσήμανε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στον χάλυβα είναι πολύ σημαντικές. «Σήμερα, ένα από τα πιο δύσκολα προϊόντα είναι ο υποβρύχιος χάλυβας… Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τακτικά τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα και τα συστήματα πυργίσκων μας, τα οποία έχουν πολύ σημαντική εξαγωγική αξία για τη χώρα. Ο χάλυβας θωράκισης που παράγεται θα χρησιμοποιηθεί σε αυτά τα οχήματα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε κερδίσει ένα χρυσό βιομηχανικό κέρδος όχι μόνο στις ναυτικές πλατφόρμες, αλλά και στη βιομηχανία χερσαίων οχημάτων και μηχανημάτων μας».

Πρόσθεσε ότι η Miilux OY πραγματοποιεί σοβαρές επενδύσεις και δραστηριότητες Ε&Α στον χάλυβα τα τελευταία χρόνια.

Εξαγοράζοντας ο Όμιλος OYAK την εταιρεία Miilux με έδρα τη Φινλανδία, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή χάλυβα θερμικής επεξεργασίας, το 2019 η Άγκυρα προέβη σε μια εξαιρετικά πολύτιμη μεταφορά τεχνολογίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δείγμα του εξαιρετικά αποδοτικού και ανθεκτικού χάλυβα HY-100 παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό τον Μάιο του 2023.

Οι πλάκες χάλυβα προμηθεύονται από τα εργοστάσια σιδήρου και χάλυβα στο Ερεγλί. Στη συνέχεια μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις Miilux OY στη Μανίσα, όπου μετατρέπεται σε εξαιρετικά ανθεκτικό χάλυβα HY-100, του οποίου το πάχος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 60 mm. Είναι γνωστό ότι στόχος της εταιρείας στο εγγύς μέλλον είναι η παραγωγή του HY-130, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη αντοχή από το HY-100.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ