Σοκ και δέος απο την πύρινη κόλαση στην Αλεξανδρούπολη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην περιοχή Μελιά της Αλεξανδρούπολης καθώς στις 17.52 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση ενός ακόμη οικισμού και συγκεκριμένα της περιοχής Άνθεια.

Με διαδοχικά μηνύματα από το 112 έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής οκτώ οικισμοί,ενώ εστάλησαν ενισχύσεις και από την Αθήνα και ταυτόχρονα αυξάνονται τα εναέρια μέσα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς, που καίει δάσος με πορεία προς αγροτικές εκτάσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στο μέτωπο που εκτείνεται μεταξύ των οικισμών Πεύκα και Αετοχώρι, όπου έχουν συγκεντρωθεί χωματουργικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

«Κλείστε πόρτες και παράθυρα»

Στο μεταξύ νέο μήνυμα στάλθηκε από το 112 στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Ταυτόχρονα παραπέμπει τους πολίτες σε ιστότοπο στο διαδίκτυο για οδηγίες αυτοπροστασίας.

«Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα», αναφέρει το προειδοποιητικό μήνυμα.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3, εκκενώθηκε και το παιδικό χωριό SOS στο οποίο διέμεναν 19 παιδιά και έξι ενήλικες.

«Αντί να βελτιώνεται μάλλον χειροτερεύει η κατάσταση. Γλείφει χωριά και αλλάζει φορά η φωτιά. Εκκενώσαμε και το παιδικό χωριό SOS με 19 παιδιά και έξι ενηλίκους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί μήνυμα του 112 λίγο μετά το μεσημέρι προς τους κατοίκους και όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα «να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη».

Συνολικά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες οκτώ οικισμών ενημερώθηκαν με το σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης να μετακινηθούν προς την Αλεξανδρούπολη εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, καταβάλλεται προσπάθεια να σταματήσει η φωτιά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπου πέρασε νωρίτερα, καθώς δεν προβλέπεται μείωση των ανέμων.

Έντονο πρόβλημα δημιουργούν και οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Ειδικότερα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Την ίδια ώρα ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη.

Πλέον για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης, επιχειρούν 135 πυροσβέστες, με τους 28 εξ αυτών να έχουν φτάσει στο σημείο αεροπορικώς από την Αττική, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επιπλέον, στο σημείο επιχειρούν 31 υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής και εννέα πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι η Αστυνομία είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα, ενώ άμεσα, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, διατέθηκαν 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

alexandroupolielikoptero jpg

Πηγή φωτό: e-evros.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ