Ο Κεμάλ ήταν ο αφέντης του Χίτλερ και του Μουσολίνι!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βιβλίο του Stefan Ihrig που αποκαλύπτει την αλήθεια: Ο Κεμάλ υπήρξε ο εμπνευστής του Χίτλερ και της ναζιστικής θηριωδίας. Μία αλήθεια που εδώ και δεκαετίες το τουρκικό βαθύ κράτος προσπαθεί με καλοπληρωμένη προπαγάνδα να διαγράψει.

Στις αρχές της καριέρας του, ο Αδόλφος Χίτλερ εμπνεύστηκε από τον Μπενίτο Μουσολίνι, τον ανώτερο συνάδελφό του στον φασισμό – αυτό το γεγονός είναι ευρέως γνωστό. Αλλά ένα εξίσου σημαντικό πρότυπο για τον Χίτλερ και τους Ναζί έχει παραμεληθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου: ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας. Η αληθινή παρουσίαση αυτής της ανείπωτης ιστορίας από τον Stefan Ihrig έρχεται για να ξαναγράψει την ιστορία για τις ρίζες της ναζιστικής ιδεολογίας και στρατηγικής.

IMG 3423 jpeg
Το βιβλίο που αποκαλύπτει την άμεση σύνδεση Χίτλερ – Κεμάλ διατίθεται από το Harvard university press

Ο Χίτλερ ενδιαφερόταν βαθύτατα για τις τουρκικές υποθέσεις μετά το 1919. Όχι μόνο θαύμαζε, αλλά και προσπάθησε να μιμηθεί τη ριζοσπαστική οικοδόμηση ενός νέου έθνους από τον Ατατούρκ από τις στάχτες της ήττας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Χίτλερ και οι Ναζί παρακολουθούσαν στενά καθώς ο Ατατούρκ αψηφούσε τις δυτικές δυνάμεις για να κατακτήσει την κυβέρνηση, και δημιούργησαν το πραξικόπημα του Μονάχου σε μεγάλο βαθμό με βάση την εξέγερση του Ατατούρκ στην Άγκυρα. Ο Χίτλερ αργότερα παρατήρησε ότι στον πολιτικό απόηχο του Μεγάλου Πολέμου, ο Ατατούρκ ήταν ο αφέντης του, αυτός και ο Μουσολίνι οι μαθητές του.

Αυτό δεν ήταν γοητεία που εξαφανιζόταν. Καθώς οι Ναζί πάλευαν τη δεκαετία του 1920, ο Ατατούρκ παρέμεινε το «αστέρι του Χίτλερ στο σκοτάδι», η έμπνευσή του για την ανακατασκευή της Γερμανίας σύμφωνα με εθνικιστικές, κοσμικές, ολοκληρωτικές και εθνοτικά αποκλειστικές γραμμές. Ούτε διέφυγε από την προσοχή του Χίτλερ πόσο ανελέητα αντιμετώπισαν οι τουρκικές κυβερνήσεις τις αρμενικές και ελληνικές μειονότητες, τις οποίες οι Ναζί με επιρροή συνέκριναν άμεσα με τους Γερμανούς Εβραίους. Η Νέα Τουρκία, ή τουλάχιστον εκείνες οι πτυχές της που επέλεξαν να δουν οι Ναζί, έγινε πρότυπο για τα σχέδια και τα όνειρα του Χίτλερ τα χρόνια πριν από την εισβολή στην Πολωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ