Βουλγαρική ομάδα κατάσβεσης πυρκαγιών αναχώρησε για την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Βουλγαρική μονάδα επίγειας κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών αναχωρεί οδικώς σήμερα για την Ελλάδα και θα παράσχει βοήθεια για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, γράφει η βουλγαρική Dnes.

Η ομάδα αναχωρεί γύρω στις 16:00 από την περιοχή Κάρτζαλι μέσω της συνοριακής διέλευσης «Μακάζα» για την Ελλάδα.

 Η μονάδα αποτελείται από 5 πυροσβεστικά οχήματα, 2 φορτηγά, ένα επιχειρησιακό όχημα και 36 πυροσβέστες από τέσσερις μονάδες της πυροσβεστικής βουλγαρικών πόλεων.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσία του Μπλαγκόεβγκραντ.

Οι Βούλγαροι πυροσβέστες αναμένεται να συνδράμουν τις ελληνικές επίγειες ομάδες πυρόσβεσης στην περιοχή της Αλεξανδρούποολης.

Στην Αλεξανδρούπολη και στα γύρω χωριά οι πυροσβεστικές δυνάμεις εργάστηκαν όλη τη νύχτα σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο αρκετές φωτιές όπου δεν φυσάει πλέον άνεμος, υπάρχουν σβησμένες φωτιές.

4 19

Μια Βουλγάρα στην Αλεξανδρούπολη είπε στην Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση ότι «όλα στην πόλη είναι κλειστά», «έπεφτε στάχτη από παντού»:

«Είμαστε όλοι έτοιμοι με μια τσάντα στο αυτοκίνητο, καθόμαστε όλο το βράδυ περιμένοντας τη στιγμή που θα μας πουν να φύγουμε από την πόλη. Ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός αυτή τη στιγμή, τον ανοίγουν κάθε 5-10 λεπτά, κλείνει γιατί η φωτιά είναι γύρω από τον αυτοκινητόδρομο, δεν έχουμε ραδιόφωνο και έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το ίντερνετ, γι’ αυτό η σύνδεση είναι αδύναμη. Όλα είναι κλειστά στην πόλη, μόνο τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά, ο κόσμος περπατάει φορώντας μάσκα, έχει τρομερό καπνό, στάχτη πέφτει από παντού σαν χιόνι», είπε η Γκιάλια Μπακάλοβα, κάτοικος Αλεξανδρούπολης.

«Ο αέρας στην Αλεξανδρούπολη και γύρω από την πόλη είναι ακόμα τοξικός, δεν μπορώ να αναπνεύσω, είναι δύσκολο, έφυγαν χθες οι τουρίστες στο ξενοδοχείο που εργάζομαι. Τόσο άσχημη εικόνα στην Αλεξανδρούπολη και γύρω από την πόλη δεν έχω ξαναδεί».

Στην Κομοτηνή μεταφέρθηκαν κάτοικοι πολλών χωριών από την περιοχή της Ροδόπης. Εκεί κάηκαν σπίτια και αγροκτήματα. Η φωτιά εκεί βρίσκεται μακριά από τα βουλγαρικά σύνορα.

2 127

φωτό από την καταστροφική πυρκαγιά στους πρόποδες της Πάρνηθας (βουλγαρικό δημοσίευμα)

Από τις μεγάλες πυρκαγιές στους νομούς Έβρου, Βοιωτίας, Εύβοιας και Αττικής χθες, καταγράφηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων λεπτής σκόνης ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα μέτωπα της φωτιάς, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Νίκος Μιχαλόπουλος.

Λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους βουλευτές σε έκτακτη σύσκεψη στη Βουλή.

Αρκετές χώρες βοηθούν την Ελλάδα να καταπολεμήσει τις δασικές πυρκαγιές

Σημαντικά αυξήθηκε η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα με ομάδες πυροσβεστών από τέσσερις ακόμη χώρες, μετέδωσε το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μετά το δεύτερο αίτημα της ελληνικής αρχής πολιτικής προστασίας προς τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM), η Γερμανία έστειλε δύο Air Tractor, η Σουηδία άλλα δύο Air Tractor, η Κροατία έστειλε ένα βομβαρδιστικό CL-415. Στην Ελλάδα αναμένεται να προσγειωθεί απόψε το ελικόπτερο Blackhawk που στάλθηκε από την Τσεχία. Επιπλέον, 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 πυροσβεστικά οχήματα δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα από τη Δευτέρα (21 Αυγούστου), καθώς και δύο αεροσκάφη Air Tractor που στάλθηκαν από την Κύπρο.

3 48

Υπό ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται από υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, 209 νέες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει το τελευταίο τριήμερο , μετέδωσε η ελληνική τηλεόραση ΕΡΤ.

Οι πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα συνεχίζουν να μαίνονται, καίγοντας σπίτια και καταστήματα στη Φυλή και χιλιάδες στρέμματα δάσους στην περιοχή, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ