Πρώτος με 52% στους Ρεπουμπλικάνους για το χρίσμα ο Τραμπ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Ρον ΝτεΣάντις με σχεδόν 40 ποσοστιαίες μονάδες στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ακόμα και μετά την άρνησή του να συζητήσει με τον κυβερνήτη της Φλόριντα και άλλους αντιπάλους του, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δημοσιεύεται το Σάββατο (26/08).

Η έρευνα, όπως αναφέρει το Reuters, διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους Ρεπουμπλικάνους που παρακολούθησαν το πρώτο ντιμπέιτ του κόμματος, το οποίο έγινε την Τετάρτη (23/08) ήταν πιο ανοιχτοί στην υποψηφιότητα του Ρον ΝτεΣάντις – καλά νέα για μια εκστρατεία που ποντάρει σε ντιμπέιρ για να ενισχύσει το προφίλ του υποψηφίου έπειτα από μια πτώση στις δημοσκοπήσεις, που καταγράφηκε το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ρον ΝτεΣάντις παρέμεινε κολλημένος στη δεύτερη θέση με 13% της υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών ερωτηθέντων, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε 52%, οριακά υψηλότερο από το 47% που είχε λάβει σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos στις αρχές Αυγούστου.

Η διήμερη δημοσκόπηση συγκέντρωσε διαδικτυακές απαντήσεις από 1.004 ενήλικες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 347 Ρεπουμπλικάνων σε ολόκληρη τη χώρα και είχε διάστημα αξιοπιστίας περίπου 6 ποσοστιαίων μονάδων προς κάθε κατεύθυνση για τους Ρεπουμπλικάνους.

Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πριν από το ντιμπέιτ ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό όφελος από τη συμμετοχή του, δεδομένου του τεράστιου προβαδίσματος που έχει στις δημοσκοπήσεις, παρά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos φαίνεται να το επιβεβαίωσαν αυτό.

Ενώ ο Ρον ΝτεΣάντις στάθηκε στο επίκεντρο του ντιμπέιτ, επισκιάστηκε για μεγάλο μέρος της διαδικασίας από τον επιχειρηματία τεχνολογίας Βίβεκ Ραμασουάμι, ο οποίος συγκρούστηκε με την πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, και άλλους υποψηφίους.

Παρόλα αυτά, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες Ρεπουμπλικάνους δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον Ρον ΝτεΣάντις με βάση όσα άκουσαν για τη συζήτηση. Περίπου 4 στους 10 Ρεπουμπλικανούς δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον Ramaswamy ή τη Νίκι Χέιλι με βάση το ντιμπέιτ.

Ωστόσο, πολλοί δεν είναι ένθερμοι ούτε με τον Βίβεκ Ραμασουάμι ούτε και τη Νίκι Χέιλι, ώστε να δηλώσουν ότι υποστηρίζουν τώρα τις υποψηφιότητές τους. Μόνο το 5% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι υποστήριξε ευθέως τον πρώτο, ενώ μόνο το 4% υποστήριξε τη δεύτερη – ποσοστά παρόμοια με αυτά που είχαν πριν από το ντιμπέιτ.

Ο τέως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε 6% υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά μόνο 1 στους 5 Ρεπουμπλικάνους που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ δήλωσε ότι είναι τώρα πιο ανοιχτός στο να τον υποστηρίξει.

Περίπου το 59% των Ρεπουμπλικάνων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, είχαν παρακολουθήσει το ντιμπέιτ, με το 19% να δηλώνει ότι το παρακολούθησε ζωντανά και οι υπόλοιποι να δηλώνουν ότι είχαν παρακολουθήσει κάποια αποσπάσματ. Το 41% δήλωσε ότι δεν είχε δει ή ακούσει τίποτα γι’ αυτό.

Σε μια υποθετική αναμέτρηση μεταξύ του Δημοκρατικού, νυν Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Ντόναλντ Τραμπ, το ευρύτερο σύνολο των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένων Δημοκρατικών και ανεξάρτητων, ρωτήθηκε ποιον θα επέλεγαν «αν οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου διεξάγονταν σήμερα». Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε 38% έναντι 32% του Τζο Μπάιντεν. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουροι, δεν θα ψήφιζαν ή θα διάλεγαν κάποιον άλλο.

Τέλος, την Πέμπτη (24/08), δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ μετά την κράτησή του σε φυλακή της Ατλάντα με περισσότερες από 12 κατηγορίες για κακούργημα, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης ποινικής υπόθεσης που απορρέει από τις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του κατά τις προεδρικές εκλογές του 2020 στην Πολιτεία της Τζόρτζια.

ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ