Βουλγαρία: Η βασιλική οικογένεια τίμησε τη μνήμη του Τσάρου Μπόρις Γ΄ σε μοναστήρι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα το πρωί, ολόκληρη η βασιλική οικογένεια έφτασε στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας (Μονή Ρίλας), για την 80ή επέτειο από τον θάνατο του Τσάρου Μπόρις του Τρίτου.

  Τιμητική φρουρά υποδέχτηκε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στη Μονή Ρίλα, όπου σήμερα το πρωί ξεκίνησε η Ιερά Λειτουργία του Επισκόπου Ρέκβιεμ, με αφορμή την 80ή επέτειο από τον θάνατο του Τσάρου Μπόρις Γ’. Μετά τη λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ναό της Ιεράς Μονής Ρίλας.

Στη λειτουργία παραβρέθηκε ο Συμεών ο Σαξομπούργος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαργαρίτα, τον γιο τους Πρίγκιπα Κωνσταντίνο-Ασέν, συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρία, καθώς και τον πρίγκιπα Μπόρις Τουρνόφσκι. Παρόντες είναι και η πριγκίπισσα Καλίν με τον σύζυγό της Κίτιν Μούνιοζ και τον γιο τους Συμεών-Χασάν.

Αυξημένη είναι σήμερα η αστυνομική παρουσία στο Μοναστήρι της Ρίλας. Ο λόγος είναι η Μεγάλη Θεοτόκος στο παλιό ύφος και η ανάμνηση της 80ής επετείου από τον θάνατο του Τσάρου Μπόρις Γ’.

Σημειώνεται ότι «λόγω των 90ων γενεθλίων του συζύγου της πριγκίπισσας Μαρίας-Λουίζας, Μπρονισλάβ Χρομπόκ, που είναι στις 27 Αυγούστου 2023, τα μέλη της οικογένειας της πριγκίπισσας δεν θα μπορούν να έρθουν στη Βουλγαρία. Για πρώτη φορά θα συγκεντρωθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εορτασμό της επετείου και στο σύνολό τους – παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα», ανακοίνωσε η βασιλική οικογένεια στην ιστοσελίδα της.

3 53

Στις 28 Αυγούστου 2023 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο του Τσάρου Μπόρις Γ’ (1894-1943). Αρχικά κηδεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στη Μονή Ρίλας. Μετά τις 9 Σεπτεμβρίου 1944, με εντολή των κομμουνιστικών αρχών, η σορός του εκτάφηκε και τάφηκε εκ νέου σε ένα μικρό παρεκκλήσι στο πάρκο του παλατιού «Βρανά». Λίγα χρόνια αργότερα, ο τάφος καταστράφηκε.

Μετά τις 10 Νοεμβρίου 1989, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ηγήθηκε των ερευνών για τα λείψανα του τσάρου, ότι βρέθηκε από τα λείψανά του μεταφέρθηκε στον χώρο ταφής στο πάρκο του παλατιού Βρανά. Τάφηκε εκ νέου στη θέση του αναστηλωμένου τάφου στη Μονή Ρίλα το 1993.

Η 80ή επέτειος από τον θάνατό του τιμήθηκε επίσης με στρατιωτικό τελετουργικό με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών μπροστά από το μνημείο του Τσάρου Μπόρις Γ’ στη Βάρνα, παρουσία κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Μάλιστα, διοργανωτής της τελετής είναι ο Δήμος Βάρνας σε σύμπραξη με τις Ναυτικές Δυνάμεις, τη Μητρόπολη και τον σύλλογο «Βούλγαροι Πατριώτες».

Το μνημείο του Μπόρις του Γ΄ στη Βάρνα ανεγέρθηκε το 1995 από την Ένωση «Βασίλειο της Βουλγαρίας», όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά media.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ