Έτοιμοι να εκκενωσουν το Σουφλι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για εθνικό έγκλημα. Δεν υπάρχει προηγούμενο αυτό που γίνεται στον Έβρο.

Κάθε ρεκόρ σπάει, πλέον, ο αριθμός των συμμετεχόντων στις δυνάμεις πυρόσβεσης στον Έβρο, με τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που εκτείνεται σε ένα τόξο πολλών δεκάδων χιλιομέτρων στην περιοχή της Κοτρωνιάς, ωστόσο, να μαίνεται ανεξέλεγκτη για 13η ημέρα σήμερα, καθώς, μια «απλή» αλλαγή στη φορά των ανέμων αρκεί για να ξεσπάσουν νέες αναζωπυρώσεις, στρέφοντας απειλητικά το πύρινο μέτωπο προς την κατεύθυνση κάποιων από τους δεκάδες οικισμούς της περιοχής, οι κάτοικοι των οποίων ετοιμάζονται για μία ακόμη εφιαλτική νύχτα.

Ωστόσο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των 582 πυροσβεστών με 122 οχήματα και των 16 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και των εναέριων μέσων που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή, υποστηριζόμενοι από τους εθελοντές πυροσβέστες, τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, τους δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και τους τους -αποφασισμένους για όλα- κατοίκους των οικισμών, οι καμένες εκτάσεις που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 800.000 στρέμματα, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν σύντομα και το 1.000.000 στρέμματα!

Δυστυχώς, τις τελευταίες ώρες, οι φλόγες έχουν φτάσει πλέον σε απόσταση μόλις ενάμιση χιλιομέτρου από το Σουφλί, με αποτέλεσμα οι περίπου 4.000 κάτοικοι και οι επισκέπτες της κωμόπολης να αναγκάζονται, πλέον, να το εκκενώσουν. Λίγο μετά τις 8.30, άλλωστε, είχαν λάβει, όπως και χθες, μήνυμα μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού εκτάκτου ανάγκης 112 να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, καθώς δεκάδες παραμένουν τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, σε μήνυμα του στο Facebook, ο Δήμος Σουφλίου καλούσε τους πολίτες να κάνουν ορθολογική χρήση του νερού, προς υποστήριξη της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς. «Παρακαλούνται οι πολίτες όπως πραγματοποιούν ορθολογική χρήση του ύδατος προς υποστήριξη της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς και με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του ανεφοδιασμού των μέσων που επιχειρούν», ανέφερε το μήνυμα του δήμου.

Με το πύρινο μέτωπο να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις του Σουφλίου, οι κάτοικοί του κινητοποιήθηκαν, προκειμένου να προστατεύσουν τα χωράφια τους, δημιουργώντας μεγάλες αντιπυρικές ζώνες, με την ελπίδα να ανακόψουν την πορεία της αδηφάγας φωτιάς.

Μιας φωτιάς που από χθες συνεχίζει την καταστροφική πορεία της προς Γιαννούλη, ενώ από σήμερα το απόγευμα κατευθύνεται βόρεια, προς το Πρωτοκκλήσι, αλλά και ανατολικά, προς το Σουφλί, όπου εντοπίζεται το ισχυρότερο σε ένταση μέτωπο. Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, είχε αναφέρει ότι η πυρκαγιά πλησίαζε την πόλη, ωστόσο η αλλαγή των ανέμων από νότιους σε βόρειους -κόντρα, δηλαδή, στην πυρκαγιά- και η χαμηλή έντασή τους ενδέχεται να έδινε το περιθώριο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αναχαιτίσουν την πορεία της προς το Σουφλί.

Στο μεταξύ, η δημοτική Αρχή ενημέρωσε για την απομάκρυνση των ζώων και μελισσιών προς την Κορνοφωλιά, ενώ γνωστοποίησε στους κατοίκους πως είναι διαθέσιμα και λεωφορεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ