Τα γλυπτά του Παρθενώνα και οι πιθανότητες συμφωνίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Της Φανουλας Αργυρου

Πολύ ενθαρρυντικός ο διορισμός του νέου, εγνωσμένου κύρους διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Σερ Μαρκ Τζόουνς, εις αντικατάστασιν του Γερμανού Χάρτβιχ Φίσερ, που παραιτήθηκε στον απόηχο της αποκάλυψης των κλοπών. Ο Σερ Μαρκ Τζόουνς είχε εκφραστεί υπέρ μιας ευνοϊκήςσυνεννόησης με την ελληνική Κυβέρνηση και, όπως γράφτηκε, η θέση/άποψή του συνάδει και με την άποψη του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν («Με άποψη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου», «Σημερινή», 3.9.2023).

Αν υπάρχει κάποια ελπίδα για διαπραγμάτευση στο θέμα αυτό, πιστεύω είναι τώρα με την προεδρία του Τζορτζ Όσμπορν. Ενός αξιόλογου πρώην πολιτικού, που ξεχώρισε όλα αυτά τα πρόσφατα χρόνια στην πολιτική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 13.11.2022 είχα γράψει στην έντυπη «Σημερινή»: «Ο George Osborne, το Βρετανικό Μουσείο και η οικονομική κρίση στην Κύπρο»(https://simerini.sigmalive.com/media/documents/SHMERINH_15170_13.11.2022.pdf σελίδα 24, 13.11.2022).

Διαβάσαμε αυτές τις μέρες ότι ο συγκριτικά νέος Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν (George Osborne), ανέλαβε στις 4 Οκτωβρίου 2021, προβάλλει νέες ιδέες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Που εκφράζονται ως μια πιθανότητα επιστροφής των στην πατρίδα τους, την Ελλάδα, παρόλο που αυτό μάλλον παραπέμπει σε προσωρινό δανεισμό. Αλλά κάποια παράθυρα ανοίγονται, σε αντίθεση με τη σκληρή πολιτική των προκατόχων του.

Οι δηλώσεις του Τζορτζ Όσμπορν έγιναν σε ετήσιο δείπνο των επιτρόπων διοίκησης πριν από τρεις εβδομάδες και συμφωνήθηκε να γίνει ένας «πλήρης επανακαθορισμός» του Μουσείου με τις λεπτομέρειες να παρουσιάζονται την προσεχή άνοιξη. Έκανε λόγο για αναδημιουργία του Μουσείου, με στόχο «να γίνει το παγκόσμιο μουσείο της κοινής ανθρωπότητας», ό,τι και να συνεπάγεται αυτό.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, γεννηθείς το 1971, υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Κάμερον μεταξύ 2010-2016 και Αρχισυντάκτης της απογευματινής εφημερίδας «Evening Standard», μεταξύ 2017-2020.

Όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι ως Υπ. Οικονομικών ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε πολύ την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν έστειλε στην Κύπρο την καλύτερη ομάδα στο υπουργείο του να βοηθήσει την κυπριακή Κυβέρνηση κατά την οικονομική κρίση. Βοήθησε επίσης ευνοϊκά, εξ όσων θυμόμαστε, και για τους πελάτες των κυπριακών τραπεζών στο Λονδίνο…

Ήταν πολύ ουσιαστική η παρέμβασή του στην κυπριακή οικονομία, για την οποία υπήρξαν και ευχαριστίες, από την κυπριακή κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Τα καλά να λέγονται.

IMG 0837

O George Osborne.

simerini.sigmalive.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ