Στρατιώτες στα σύνορα για παράνομους μετανάστες στέλνει η Σλοβακία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσω της λεγόμενης ‘βαλκανικής οδού’ κύματα παράνομων μεταναστών, κυρίως Σύρων, προσπαθούν να διαπεράσουν την Ουγγαρία και μέσω της Σλοβακίας να μεταβούν στα πλουσιότερα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Με την εξέλιξη αυτή ο πρωθυπουργός της

Σλοβακίας Λούντοβιτ Όντορ έδωσε εντολή να αναπτυχθούν περίπου 500 στρατιώτες για να βοηθήσουν την αστυνομία συνόρων στον έλεγχο της αυξανόμενης ροής των παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με το Agerpress.

Περισσότεροι από 27.000 παράνομοι μετανάστες έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Σλοβακία από τις αρχές του τρέχοντος έτους, εννέα φορές περισσότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στη Σλοβακική επικράτεια έρχεται ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στις 30 Σεπτεμβρίου και έχει προσελκύσει την προσοχή των πολιτικών, ενώ σε μικρές πόλεις στα νότια σύνορα όλο και περισσότεροι πρόσφυγες κοιμούνται σε πάρκα ή αθλητικά γήπεδα.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε ότι τα σύνορα μεταξύ Σλοβακίας και Ουγγαρίας, χώρες μέλη του χώρου Σένγκεν, δεν μπορούν να είναι ερμητικά κλειστά για τους μετανάστες, αλλά οι στρατιώτες θα βοηθήσουν τη συνοριακή αστυνομία να καταγράψει τους μετανάστες και θα περιπολούν επίσης τις παραμεθόριες πόλεις.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι μιλάμε ακόμα για διαμετακομιστική μετανάστευση», είπε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι μετανάστες που εισέρχονται στη Σλοβακία δεν έχουν στόχο να μείνουν σε αυτή τη χώρα, αλλά να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως π.χ. ως Γερμανία.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει την πρακτική της έκδοσης εντύπων εγγραφής σε μετανάστες, κάτι που δεν κάνουν άλλες χώρες στη βαλκανική διαδρομή και φαίνεται να αποτελεί παράγοντα έλξης για τους μετανάστες να εισέλθουν στη Σλοβακία, παρόλο που σχεδόν όλοι θέλουν να πάνε μέσω Σλοβακία σε πλούσιες χώρες της Ευρώπης.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ