Στα 2,30 ευρω η βενζινη στα Πετραλωνα – Σοκ στους καταναλωτές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς «φρένο» συνεχίζεται το ράλι στην τιμή της βενζίνης η οποία ξεπέρασε πλέον τα 2 ευρώ πανελλαδικά. Παράλληλα, μεγάλος είναι ο προβληματισμός για την πορεία των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα έχει φτάσει στα 2,006 ευρώ/λίτρο (στοιχεία 12/9). Πάντως, σύμφωνα με τη Μαρία Ζάγκα, πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Αττικής, η τιμή «πέταξε» στο κέντρο της Αθήνας στα 2,30 ευρώ! Όπως αναφέρει το δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων, το Diesel Κίνησης σκαρφάλωσε στα 1,796 ευρώ/λίτρο, ενώ το υγραέριο στα 0,876. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η ακριβότερη βενζίνη πωλείται στα Δωδεκάνησα, όπου η μέση τιμή της κινείται στα 2,167 ευρώ/λίτρο. Στον αντίποδα, η φθηνότερη βενζίνη αυτή τη χρονική περίοδο έχουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη με 1,971 ευρώ/λίτρο. Ο προβληματισμός γίνεται ακόμη πιο έντονος ενόψει και της έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή σε περίπου έναν μήνα. Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά των καυσίμων και χωρίς να διαφαίνεται έως τώρα τάση αποκλιμάκωσης, αυξάνεται η ανησυχία για την πορεία των τιμών για τη θέρμανση του χειμώνα.

Γιατί ανεβαίνει η τιμή στη βενζίνη


Το ράλι ανόδου των τιμών ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση, αρχικά, της απόφασης, από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Ρωσίας στις αρχές του καλοκαιριού για μείωση της παραγωγής. Η υλοποίησή της στη συνέχεια προκάλεσε νέες διαδοχικές αυξήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εκτιμάται μάλιστα ότι εφόσον η τρέχουσα διεθνής κατάσταση διατηρηθεί και την ίδια στιγμή ζήτηση παραμένει αυξημένη, η ανοδική πορεία των τιμών δεν θα σταματήσει.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τιμή των προϊόντων

Πέραν των επιβαρύνσεων που έχει η υψηλή της βενζίνης για τους οδηγούς στις καθημερινές τους μετακινήσεις το άλλο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που φέρνει στην αγορά, η αυξημένη τιμή του πετρελαίου κίνησης που οδεύει πλέον στο 1.80 ευρώ το λίτρο. Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στα προϊόντα που παράγονται από πετρέλαιο αλλά και σε μία σειρά από προϊόντα των οποίων η τιμή επηρεάζεται από την άνοδο του μεταφορικού κόστος. Ο κίνδυνος να υπάρξει το επόμενο διάστημα μετακύληση των αυξήσεων των καυσίμων στην τιμή τους είναι πιθανός, όσο μάλιστα συνεχίζουν να παραμένουν σε ανοδική τροχιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ