Δυσαρέσκεια Ιράν για την στρατιωτική άσκηση Αρμενίων – Αμερικανών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τεχεράνη εκφράζει απροκάλυπτα τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις κοινές αρμενιο-αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν στην Αρμενία στις 11 Σεπτεμβρίου.

Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν.

«Σχετικά με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν η Αρμενία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμπντολαχιάν σημείωσε ότι οποιαδήποτε παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Διπλωματικό Τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σημειώνει επίσης ότι ο υπουργός Αμπντολαχιάν είπε στον Αραράτ Μιρζογιάν ότι για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στην εξάλειψη των θεμελιωδών αιτιών των υφιστάμενων διαφορών.

 «Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη συνολικής ειρήνης είναι οι περιφερειακές διαπραγματεύσεις και μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+3», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνομιλία με τον επικεφαλής του αρμενικού διπλωματικού τμήματος.

Αξιοσημείωτο είναι, παρεμπιπτόντως, ότι στο μήνυμα που εξέδωσε χθες το απόγευμα το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών για την τηλεφωνική συνομιλία Μιρζογιάν-Αμπντολαχιάν δεν γίνεται καμία αναφορά στις στρατιωτικές ασκήσεις των Αρμενίων.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ο υπουργός Μιρζογιάν σημείωσε τη σημασία των προσπαθειών και των μηνυμάτων των εταίρων μας για τον περιορισμό της κλιμάκωσης της κατάστασης στα σύνορα με την Αρμενία και για την επιστροφή του Αζερμπαϊτζάν σε ένα εποικοδομητικό πεδίο.

Διπλωματική δραστηριότητα του Ιράν

Γενικά, είναι αξιοσημείωτο ότι την τελευταία εβδομάδα, μαζί με τη συσσώρευση στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία, η ηγεσία του Ιράν έχει επιδοθεί σε άνευ προηγουμένου διπλωματική δραστηριότητα προς την κατεύθυνση του Νότιου Καυκάσου.

Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της ιρανικής κυβέρνησης, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Μοχάμαντ Ρεζά Αστιάνι μίλησε για έναν πιθανό πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ουσιαστικά αποκλείοντας την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ιράν, «δεν θα υπάρξει πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν» στο εγγύς μέλλον.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Αστιάνι, έγινε γνωστό ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Μοχαμάντ Χοσεΐν Μπαγκερί, κατά την οποία ο Ιρανός στρατηγός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.

«Ο Μπαγκέρι τόνισε ότι οι ψευδείς πληροφορίες που διαδίδονται από ορισμένες δυνάμεις ότι το Ιράν φέρεται να συγκεντρώνει ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν είναι αβάσιμες», ανέφερε το δελτίο τύπου του στρατιωτικού τμήματος του Αζερμπαϊτζάν.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ