Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

H σημασία του 8ωρου ύπνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοι θα έπρεπε να κοιμόμαστε το προβλεπόμενο 8ωρο, αλλά οι απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας για τους περισσότερους δεν επιτρέπουν πάντα κάτι τέτοιο. Κι όταν το κάνουν, συνήθως η αναπλήρωση της έλλειψης οδηγεί… σε υπερβολές!

Τόσο ο ανεπαρκής όσο και ο παραπανίσιος ύπνος μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο πιο ευάλωτο σε διάφορες λοιμώξεις. Αυτό διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Μπέργκεν, με επικεφαλής τη δρα Ινγκεμποργκ Φόρτχαν. Μελετώντας 1.848 άτομα, ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμούνται συνήθως λιγότερες από έξι ώρες τα βράδια έχουν κατά μέσο όρο 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια λοίμωξη, ενώ όσοι κοιμούνταν πάνω από εννέα ώρες έχουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη. Ακόμη όσοι έχουν χρόνια προβλήματα ύπνου είναι πιθανότερο να κάνουν συχνότερη χρήση αντιβιοτικών.

Παλαιότερες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης, π.χ., από ρινοϊούς του κρυολογήματος, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα μελέτη.

«Η συνειδητοποίηση της σημασίας του ύπνου όχι μόνο για τη γενική ευεξία, αλλά και για την υγεία των ασθενών είναι αναγκαία τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς» δήλωσε η δρ Φόρτχαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ