Οι Ηνωμένες Πολιτείες αιφνιδιάζουν την Αίγυπτο με απόφαση σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρακρατήσει στρατιωτική βοήθεια 85 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο του 2023.

Αυτό έγινε αφότου ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Μέρφι προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση να παρακρατήσει ολόκληρο το ποσό, υποστηρίζοντας ότι «το Κάιρο απέτυχε να εκπληρώσει τους όρους της Ουάσιγκτον σχετικά με την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και άλλα θέματα», σημειώνει αραβικό δημοσίευμα για την Άμυνα.

Ενημερωμένες πηγές επιβεβαίωσαν ότι το ποσό έχει ήδη παρακρατηθεί και αναμένεται σύντομα η απόφαση σχετικά με τα υπόλοιπα 235 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανεξετάσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο εάν το Κάιρο δεν λάβει επαρκή μέτρα για να βελτιώσει το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2023 ότι θα επανεξετάσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με αυτήν.

Αυτό το βήμα έρχεται στο πλαίσιο της πίεσης που άσκησε η κυβέρνηση Μπάιντεν στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι σχετικά με το ιστορικό του στον τομέα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η στρατιωτική βοήθεια ως αποτέλεσμα της συνθήκης ειρήνης Αιγύπτου Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε βοήθεια στην Αίγυπτο, ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 57% της συνολικής εξωτερικής βοήθειας που λαμβάνει η Αίγυπτος.

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ο Αλ Σίσι αρνήθηκε την παρουσία πολιτικών κρατουμένων στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι «η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οι αρχές εργάζονται για να καλύψουν βασικές ανάγκες για θέσεις εργασίας και στέγαση ως μέρος της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επί δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στρατιωτική βοήθεια, που υπολογίζεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, στην Αίγυπτο για την αγορά στρατιωτικών συστημάτων και υπηρεσιών από Αμερικανούς αμυντικούς παρόχους, ως ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της υπογραφής της ειρηνευτικής συνθήκης Αιγύπτου-Ισραήλ το 1979.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ