Πανηγυρίζουν στα Σκόπια: Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει στη χώρα μας υδροηλεκτρικό σταθμό αξίας 1 δις ευρώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα έργα παραγωγής ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκοπια, του υδροηλεκτρικού σταθμού «Τσεμπρέν»,  κατακυρώθηκε σε ελληνική εταιρεία, γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.

 Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Κυβέρνηση κατά την 185η σύνοδο αποφάσισε να επιλέξει την ευνοϊκότερη προσφορά για ανάθεση παραχώρησης χρήσης νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τσέρνα Ρέκα, η οποία κατακυρώνεται στον μειοδότη «PUBLIC POWER CORPORATION S.A. – Greece & ARCHIRODON GROUP N.V. – Greece», σύμφωνα με τα τεύχη δημοπράτησης και τη σύμβαση παραχώρησης, που ήταν μέρος της τεκμηρίωσης του διαγωνισμού, όπως αναφέρει η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Βόρειας Μακεδονίας»-  «Elektrani na Severna Makedonija» ή ESM.

Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο «Τσεμπρέν», σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτελεί πρόκληση εδώ και χρόνια για τους ειδικούς της ενέργειας, της αρχιτεκτονικής, των κατασκευών και πρόκληση για το κράτος και τους υπεύθυνους για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Ηλεκτρισμού στα Σκοπια, είναι περήφανοι που κατά τη διάρκεια της θητείας τους γίνεται ένα σοβαρό και σταθερό βήμα προς την υλοποίηση του » Τσεμπρέν «, το κράτος και ο AD ESM έχουν την επαγγελματική και κάθε άλλη ετοιμότητα για αυτό το εξαιρετικό αντικείμενο υποδομής να ξεκινήσει την κατασκευή .

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός «Τσεμπρέν» είναι μια επένδυση που βασίζεται στην αρχή της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία ο ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος για λογαριασμό του κράτους.

Η εκτιμώμενη αξία της επένδυσης είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, η οποία προβλέπει την κατασκευή αναστρέψιμου υδροηλεκτρικού σταθμού «Τσεμπρέν», εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 333 MW.

Ο Υδροηλεκτρικός σταθμός «Τσεμπρέν» σχεδιάζεται να έχει τη λειτουργία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τον τρόπο άντλησης και επιστροφής νερού, με τον οποίο στο Τσέρνα Ρέκα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια νέα τεχνητή λίμνη, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στη χώρα μας» προστίθεται στις πληροφορίες.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την παροχή των απαραίτητων εγγράφων, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 7 χρόνια.

Η ιδέα και ο σχεδιασμός για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο «Τσεμπρέν» ξεκινά με τις πρώτες μελέτες σκοπιμότητας τη δεκαετία του ’60. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 13 ανεπιτυχείς διαγωνισμοί τα τελευταία 20 χρόνια. Η τρέχουσα δημόσια πρόσκληση είναι η δέκατη τέταρτη προσπάθεια παραχώρησης στην Τσέρνα Ρέκα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ