Xωρίς ζάχαρη – χαμηλά λιπαρά: Yγιεινές τροφές που δεν είναι και τόσο αθώες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάρη στις διατροφικές τάσεις που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις παραπλανητικές ετικέτες τροφίμων, αλλά και τις αντικρουόμενες διατροφικές πληροφορίες που διαβάζουμε καθημερινά στο διαδίκτυο, η γενική αντίληψη ως προς τα τρόφιμα είναι πραγματικά υγιεινά μπορεί να διαστρεβλωθεί.

Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Μήπως τελικά αρκετές από τις φαινομενικά «αθώες» τροφές που έχετε στα ντουλάπια σας δεν είναι τόσο υγιεινές;

1 Χαμηλά λιπαρά

Πολλές φορές ο διατροφικός ισχυρισμός «χαμηλά σε λιπαρά» ή «χωρίς λιπαρά» λανθασμένα ταυτίζεται με έννοιες όπως το «υγιεινό», το «διαιτητικό» ή ακόμα και το «θρεπτικό». Στην πραγματικότητα στα περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κατά την αφαίρεση ή τη μείωση λίπους, προστίθενται άλλα συστατικά, όπως αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν γεύση, οσμή, υφή και εμφάνιση που θα ικανοποιήσουν το ευρύ κοινό. Αυτό έχει αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά να καταλήγουν περισσότερο επεξεργασμένα από τα αντίστοιχα πλήρη προϊόντα.

2 Προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Κατά τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων «χωρίς ζάχαρη» ή με «χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη» (π.χ. μπισκότα, μπάρες δημητριακών, σοκολάτες, χυμοί και αναψυκτικά τύπου κόλα), οι εταιρίες τροφίμων προσθέτουν τεχνητές γλυκαντικές ύλες, ούτως ώστε να προσδώσουν τη γλυκιά γεύση που αφαιρείται με την πλήρη ή μερική απομάκρυνση της ζάχαρης. Οι πιο γνωστές τεχνητές γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται είναι η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ και η σουκραλόζη. Αν και οι ολιγοθερμιδικές τεχνητές γλυκαντικές ύλες μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνται ως ασφαλή συστατικά -σύμφωνα με τους φορείς υγείας SCF, EFSA, FDA-, η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο και να μην υπερβαίνονται οι προτεινόμενες δοσολογίες.

3 Dressing σαλάτας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια σαλάτα αποτελεί ιδανική και θρεπτική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο η προετοιμασία μιας σαλάτας δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, καθώς πολύ συχνά «πέφτουμε» σε λάθη που μπορεί να μας κοστίσουν σε γεύση, θερμίδες ή ακόμα και σε διατροφική αξία. Ενα από αυτά είναι και η ποσότητα ή/και η ποιότητα του dressing που χρησιμοποιούμε. Οι αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες dressing που χρησιμοποιούνται ενδέχεται να μετατρέψουν την αθώα σαλάτα σε μια θερμιδική βόμβα. Το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα του dressing, καθώς τα τυποποιημένα dressings συνήθως είναι πλούσια σε θερμίδες, νάτριο, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, τεχνητές γεύσεις και αρώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ