Ακραία ΚομματικοΜιντιακά Φαινόμενα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστα Δημ Χρονόπουλου*

Ζούμε ακραία κλιματολογικά /περιβαλλοντικά φαινόμενα, τα οποία, δυστυχώς –λόγω των κλιματικών συνθηκών και του καταστροφικού ανθρώπινου παράγοντα-, θα μας επισκέπτονται όλο και συχνότερα (!). Πρέπει να προετοιμαστούμε –ψυχολογικά –ώστε να μην απορούμε κάθε φορά που θα μας συμβαίνουν. Οφείλουμε να μάθουμε (ως άνθρωποι σε ατομικό και παγκόσμιο επίπεδο), ότι , όπως τα καταφέραμε, θα πρέπει (λαϊκά) να λουστούμε τις συνέπειες της αφροσύνης μας.

Εδώ και δεκαετίες, οι αρμόδιοι επιστήμονες, προειδοποιούν για τις επικίνδυνες επιπτώσεις από τις ά-λογες παρεμβάσεις των ανθρώπων στην ισορροπία του Οικοσυστήματος. Το Οικοσύστημα, υφίσταται βάναυσες αλλαγές με τις γνωστές θλιβερές συνέπειες. Τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, έχουν κατακόρυφα αυξηθεί.

Ο Άνθρωπος (ως … «τέλειο» , «ευφυέστατο» και «αδηφάγο» ον της Δημιουργίας), θεωρεί ότι τα πάντα γύρω του, του ανήκουν, και έχουν ως προορισμό της ύπαρξής τους, την εξυπηρέτησή του. Εξυπακούεται ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι … συνάνθρωποί του (βλ. Πολέμους) . Εκείνο που αγνοεί ή παραθεωρεί, είναι το βασικό αξίωμα /γεγονός, πως στο Οικοσύστημα ενυπάρχει και οι ίδιος !. Επομένως οι οποίες ανεπίτρεπτες αλλαγές επιφέρει στο status quo, έχουν –υποχρεωτικά και αναπόφευκτα –επώδυνες επιπτώσεις και σε εκείνον. Ακόμη δεν θέλει να συνειδητοποιήσει τα αυτονόητα όπως ότι :

1. Στη δράση υπάρχει αντίδραση.
2. Η Φύση είναι ισχυρότερη και όταν την πληγώνει τον εκδικείται.
Βέβαια η συμφεροντολογική του μανία τον τυφλώνει, και προκειμένου να αποκομίσει διάφορα πρόσκαιρα οφέλη, αδυνατεί να αυτοσυγκρατηθεί /αυτοχαλιναγωγηθεί. Όχι μόνον άτομα, αλλά και Κράτη (πχ ΗΠΑ, ΚΙΝΑ κ.α), δεν επιθυμούν να συμφωνήσουν στον ουσιαστικό περιορισμό εκπομπής ρύπων /μόλυνσης του περιβάλλοντος (!…).Η ανεμπόδιστη υλοτόμηση (Αμαζόνιος κ.ο.κ) ή οι σκόπιμες πυρκαγιές για οικοπεδοποίηση , οι ρυπογόνες βιομηχανίες με τα απόβλητά τους, η τρύπα του όζοντος, τα αυτοκίνητα, το λιώσιμο των πάγων, η σταδιακή άνοδος της στάθμης των ωκεανών (σ.σ που θα οδηγήσει σε …. Υποβρυχιοποίηση αρκετές χώρες του πλανήτη Γη), οι πυρκαγιές , οι πλημμύρες, τα τσουνάμι, οι μουσώνες και τυφώνες, η κατάργηση των 4 εποχών, η αναπόφευκτη άνοδος της θερμοκρασίας, κλπ. δεν προοιωνίζονται τίποτα άλλο παρά μόνον δεινά.

Πόσα, πότε, που ;. Δύσκολο να προβλεφθεί , αλλά εύκολο να θεωρηθεί ως σίγουρο / δεδομένο. Ζήτημα χρόνου και συγκυριών. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε, πως είναι αδύνατον να τα βάλουμε με τα φυσικά φαινόμενα –ιδίως τα ακραία – και να νικήσουμε . Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στην επαγρύπνηση, σχεδιασμό /πρόληψη, ώστε να μειώσουμε τις οδυνηρές συνέπειες από την «εκδίκηση» της Φύσης. Το να καίγονται πχ δάση για εμπορικούς /οικοδομικούς σκοπούς, ή να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις επικίνδυνες πηγές ενέργειας (αντί των εναλλακτικών), να μπαζώνουμε ρέματα, για να γίνουν δρόμοι, ή να χτίζουμε πάνω σε κοίτη ποταμού κ. α, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να κάνουμε τη βιοτή μας αβίωτη (σ .σ ούτε φυσικά θα βοηθήσει η απόκτηση εξωλέμβιων σκαφών για τις μετακινήσεις μέσα σε πόλεις και χωριά, αντί ηλεκτροκίνητων λεωφορείων). Το να θρηνεί ο άνθρωπος επί των ερειπίων που προξένησε, και να αναζητεί (σε άλλους πάντοτε ή στην κακή του τύχη), ευθύνες, καταντά να είναι κωμικοτραγικό /ιλαροτραγικό. Εδώ , ευκαιρία είναι να έρθουμε και στα πρόσφατα δικά μας τραγικά γεγονότα: πυρκαγιές, και πλημμύρες. Κάηκαν και πνίγηκαν άνθρωποι και ζώα. Χάθηκε δασικός πλούτος ανυπολόγιστης αξίας. Εξαφανίστηκε ο Θεσσαλικός κάμπος και τουριστικές περιοχές (Πήλιο κ. α). Και αντί να δούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην ξαναζήσουμε – ή έστω να περιορίσουμε – ανάλογες συμφορές , αρκεστήκαμε να το συζητάμε στις τηλεοράσεις (;). Ασύλληπτο !!!. Βέβαια αν οι συζητήσεις γίνονταν με ειδικούς επιστήμονες, των οποίων οι απόψεις/προτάσεις έχουν βαρύτητα, θα είχε νόημα /χρησιμότητα. Καλούνται στα τηλεπάνελς άσχετοι, ανίδεοι , και ανειδίκευτοι κομματικοί εκπρόσωποι, βουλευτές , υπουργοί, κλπ τηλεμαϊντανοί, να αποφανθούν, για το τι θα …… έπρεπε να γίνει και δεν έγινε, αλλά –κυρίως – να δείξουν (ποιόν άλλον άραγε;) τον πολιτικό τους αντίπαλο ως αίτιο του κακού που μας βρήκε. Είναι πάντως τραγικό να πιστεύεται ότι αυτή η τηλεμεθόδευση θα οδηγήσει στην κατανόηση και επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος . Πρόκειται για ανόσια συμπεριφορά των (συν)εταίρων κομματικών και μιντιακών παραγόντων , οι οποίοι εννοούν πάνω από τα πτώματα των νεκρών και των ξεσπιτωμένων /κατεστραμμένων ανθρώπων, να παίζουν κομματικά παιχνίδια, ξεδιάντροπα /ξετσίπωτα. Τι άραγε θα πει και θα προσθέσει ο κάθε κομματικός μαϊντανός, για όσα βλέπουμε και μας συγκλονίζουν;. Να μας πει ότι φταίνε –αποκλειστικά – οι νυν Κυβερνώντες ;

Ασφαλώς και φταίνε, ως προς την μη αποτελεσματική οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, ή την μη έγκαιρη κινητοποίηση του στρατού –και όχι μόνον . Δεν ευθύνονται όμως για την σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων. Όπως δεν τους ανήκει η τραγωδία στο Μάτι . Ούτε αφορά σε ένα συγκεκριμένο κόμμα, η διαχρονική ανοχή στην παράνομη οικοπεδοποίηση, στα μπαζωμένα ρέματα κ.ο.κ . Η διαχρονική ανικανότητα ό λ ω ν εκείνων που διαχειρίστηκαν (και απέτυχαν) τις τύχες ετούτου του τόπου.

ΥΓ Η χώρα μας είναι διπλά άτυχη. Όχι μόνον επειδή –όπως όλος ο πλανήτης Γη –υποφέρει από ακραία καιρικά φαινόμενα , αλλά και γιατί ταλανίζεται διαχρονικά και από ανεξέλεγκτα: Α κ ρ α ί α Κ ο μ μ α τ ι κ ο Μ ι ν τ ι α κ ά φ α ι ν ό μ ε ν α !!!

Ιατρού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ