Ουκρανία: Το βίντεο με την αρματομαχία που έγραψε ιστορία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι η μεγάλη στιγμή για οπλικά συστήματα σαν τα άρματα μάχης. Ένα παλιό σοβιετικό άρμα μάχης T-80 αντιμετώπισε μια ουκρανική ομάδα τεθωρακισμένων. Όλη η μάχη καταγράφηκε από drones.

Αντί για εφόδους και τολμηρούς ελιγμούς, η εικόνα κυριαρχείται από συντρίμμια αρμάτων μάχης που καπνίζουν. Αυτό είναι το πεδίο μάχης στην Ουκρανία: Οι ατσάλινοι γίγαντες που κοστίζουν εκατομμύρια και εξαφανίζονται με απλές νάρκες και οβίδες πυροβολικού, ή κυνηγούνται από έξυπνα drones.

Από την άλλη, τα στοιχεία πραγματικών αρματομαχιών είναι πολύ σπάνια. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει ένα γερμανικό Leopard 2 να βάλει κατά 2 T-72 σε μεγάλη απόσταση. Ως αποτέλεσμα, επετεύχθησαν μόνο κάποιες ζημιές.

Πριν ένα μήνα περίπου, ένα ρωσικό τανκ έδωσε την πιο θεαματική μάχη του πολέμου μέχρι στιγμής. Alyosha, το παλιό T-80 στάθηκε μόνο του απέναντι σε μια ουκρανική φάλαγγα τεθωρακισμένων. Αν και το T-80 δεν ήταν ακριβώς μόνο του, αλλά υποστηρίχθηκε από απόσταση, όπως επιχείρησε κάτω από τα μάτια των ρωσικών drones. Λόγω της κακής ανάλυσης και των κραυγών των παρατηρητών, δεν είναι τόσο εύκολο να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει σε όλες τις λεπτομέρειες.

Το πλήρωμα τιμήθηκε στην συνέχεια με τον τίτλο του «Ήρωα της Ρωσίας» για τη μάχη. Το ρωσικό πρακτορείο Tass αναφέρει ότι το T-80 είχε χτυπηθεί νωρίτερα από το ουκρανικό πυροβολικό και ότι ο οδηγός τραυματίστηκε. Ο αρχηγός αποφάσισε να πάρει μόνος του τη θέση του οδηγού για να σταματήσει την ουκρανική φάλαγγα. Τόσο οι Ουκρανοί όσο και το T-80 οδηγούν το ένα προς το άλλο με μεγάλη ταχύτητα. Δεδομένου ότι χωρίζονται μεταξύ τους με τις σειρές δέντρων που διακρίνονται, δεν θα μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον. Αλλά τουλάχιστον οι Ρώσοι μέσα στο τανκ προειδοποιούνται από τα drones.

Υπάρχουν 9 ουκρανικά οχήματα συνολικά. Ίσως οι Ουκρανοί παρατήρησαν το προηγούμενο χτύπημα στο T-80 και την στροφή του στις πίσω θέσεις και ήθελαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, χωρίς να γνωρίζουν ότι το ρωσικό τανκ ήταν άθικτο και ήδη στο δρόμο της επιστροφής. Οι Ρώσοι ακολουθούν την καθιερωμένη τακτική τους: Ρίχνουν ό,τι έχουν κατά της ουκρανικής ομάδας. Ο στόχος είναι να καταστραφούν τα αντίπαλα οχήματα, να καταστραφούν γρήγορα οι αισθητήρες εξωτερικά, να γίνουν νευρικά τα πληρώματα των Ουκρανών και να γίνει πιο δύσκολη η έξοδος των οπλιτών που μεταφέρονται.

Το Τ-80 παίρνει θέση πίσω από ένα άλσος – που ονομάζεται Σημείο 144 – και ανοίγει πυρ. Το πρώτο ουκρανικό T-64 εκρήγνυται. Ο Ρώσος διοικητής βγάζει τα πάντα από το παλιό Τ80. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα της σειράς T, το T-80 μπορεί να επιτύχει υψηλή ταχύτητα με την όπισθεν. Το πλήρωμα του T-80 αλλάζει συνεχώς θέση, μετακινείται πολύ πίσω σε ένα άλλο άλσος, κρύβεται εκεί και μετά προχωρά ξανά. Με αυτόν τον τρόπο οι Ρώσοι αποφεύγουν να γίνουν στόχος σε ενδεχόμενο πυρ του ουκρανικού πυροβολικού. Ο ίδιος ο Ρώσος αρχηγός του πληρώματος ανέφερε στην συνέχεια ότι δεν καταστράφηκαν 8 ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά μόνο 2, και αυτό έγινε με τη βοήθεια του πυροβολικού.

Το T-80 είναι ένα παλαιότερο μοντέλο που δεν έχει εκσυγχρονιστεί εκτενώς. Είναι οπλισμένο με το τυπικό σοβιετικό διαμέτρημα των 125 χιλιοστών. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι τροφοδοτείται από αεριοστρόβιλο. Η κατανάλωσή του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των κινητήρων που τροφοδοτούνται με ντίζελ. Όμως, είναι πολύ γρήγορο και ιδιαίτερα ευέλικτο.

https://www.youtube.com/watch?v=UTF3TZle9cU&t=510s

ΔΗΜΟΦΙΛΗ