Ο Ερντογαν ζήτησε απο το βήμα του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα Κατεχομενα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  μίλησε στους συμμετέχοντες στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι τα εξής:

Ελπίζω ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να σχηματίσουμε μια αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον του κόσμου μας. Η εικόνα που έχουμε μπροστά μας δείχνει ότι αντιμετωπίζουμε πιο επικίνδυνες προκλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Ο πόλεμος στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι την ασφάλεια.

Στις 6 Φεβρουαρίου αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές του αιώνα. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη γενναιόδωρη υποστήριξη που παρέχεται στη χώρα μας. Η φιλία που επιδεικνύεται στη χώρα μας σήμερα, όταν περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν και πόλεις που περιείχαν εκατομμύρια ανθρώπους καταστράφηκαν, είναι μια σημαντική πηγή παρηγοριάς για εμάς.

«Έμφαση στον τουρκικό αιώνα»

Χαιρόμαστε που το θέμα της Γενικής Συνέλευσης φέτος συμπίπτει με τους στόχους της Τουρκίας. Το όραμα του Τουρκικού Αιώνα συνέπεσε με το θέμα του ΟΗΕ. Η έκκλησή μας για την εγκαθίδρυση ενός διεθνούς συστήματος που εξαλείφει τις παγκόσμιες αδικίες, αντιμετωπίζει τις οικονομικές ανισότητες και παράγει ασφάλεια και ευημερία προς όφελος όλης της ανθρωπότητας αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση.

Διάδρομος Σιτηρών

Οι επαφές μας συνεχίζουν να διασφαλίζουν ότι αυτή η ανθρωπιστική γέφυρα που εκτείνεται σε γεωγραφίες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της παγκόσμιας πείνας θα συνεχιστεί. Να κάνει τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη ενόψει των συγκρούσεων και των διενέξεων στο περιβάλλον.

Θα συνεχίσουμε όλο και περισσότερο τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διπλωματίας και διαλόγου, στη βάση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι πλέον ο εγγυητής της παγκόσμιας ασφάλειας, αλλά έχει γίνει το πεδίο μάχης για τις πολιτικές στρατηγικές 5 χωρών.

Αναφορά στη Μέση Ανατολή

2 83

Καθώς η στέγαση ολοκληρώνεται πέρα ​​από τα σύνορά μας, η επιστροφή των Σύρων εδώ θα επιταχυνθεί. Η μεγαλύτερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι η ανοιχτή υποστήριξη που παρέχεται σε τρομοκρατικές οργανώσεις υπό τον έλεγχο δυνάμεων που έχουν συμφέροντα σε αυτή τη χώρα. Ο συριακός λαός, συγκλονισμένος από το PKK-YPG από τη μια και τις ριζοσπαστικές ομάδες από την άλλη, έχει επαναστατήσει. Το Ιράκ καταβάλλει επίσης ειλικρινείς προσπάθειες για να ξεπεράσει τις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Ως περιφερειακές χώρες, θα ενισχύσουμε την περιφερειακή ολοκλήρωση με το Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Διαδρομής.

Τα κόλπα εκείνων που προσκολλώνται στη δικαιολογία του DAESH όποτε αντιμετωπίζουν προβλήματα στην περιοχή έχουν πλέον αποκαλυφθεί.

Θέλω να μιλήσω ανοιχτά ως ηγέτης μιας χώρας που έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη ενάντια στο DAESH και υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες. Έχουμε κουραστεί και έχουμε βαρεθεί την υποκρισία όσων χρησιμοποιούν το DAESH και παρόμοιες οργανώσεις ως μέτωπο για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, ειδικά στη Συρία και το Ιράκ.

 Το DAESH δεν είναι η μόνη απειλή σε αυτές τις περιοχές. Η πραγματική απειλή είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι μισθοφόροι και ορισμένα τοπικά στοιχεία που καλλιεργούνται για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία πολέμων με αντιπροσώπους.

Παρά το γεγονός αυτό ενώπιον μας, οι χώρες που συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις δεν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται για την τρομοκρατία.

Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε τους θεσμούς που θα εξασφαλίσουν την ευημερία και την ειρήνη του κόσμου. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια παγκόσμια αρχιτεκτονική διαχείρισης.

 Λέμε για άλλη μια φορά ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5» και ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός.

Έκκληση για αναγνώριση της Κατεχόμενης Κύπρου ως «ανεξάρτητο κράτος»

Αναμένουμε ουδετερότητα από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί. Δεν θέλουμε αυτή η εξουσία, της οποίας η φήμη έχει πληγεί, να αντιμετωπίσει μια νέα απώλεια φήμης στην Κύπρο. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτή τη χώρα.

Παλαιστίνη – Ισραήλ

Η μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας τελικής λύσης στο πρόβλημα Παλαιστίνης-Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον σεβασμό της ιστορικής τοποθεσίας της Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα του Χαράμ αλ-Σαρίφ.

«Το Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν»

3 30

Υποστηρίξαμε από την αρχή τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Αρμενία δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την ιστορική ευκαιρία. Αναμένουμε από την Αρμενία να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, ειδικά το άνοιγμα του Διαδρόμου Zangezur.

Το Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Η επιβολή ενός καθεστώτος εκτός από αυτό δεν είναι ποτέ αποδεκτή. Υποστηρίζουμε τα βήματα του Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο ενεργούμε υπό την προϋπόθεση ενός έθνους, δύο κρατών, για την προστασία της εδαφικής του ακεραιότητας.

«Η Ισλαμοφοβία»

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία, που εξαπλώνονται σαν ιός ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, έχουν φτάσει πλέον σε απαράδεκτα επίπεδα. Η νοοτροπία που επιτρέπει και ενθαρρύνει τις επιθέσεις κατά του Κορανίου στην Ευρώπη κάτω από τη μάσκα της ελευθερίας της έκφρασης, ουσιαστικά σκοτεινιάζει το μέλλον της με τα ίδια της τα χέρια. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας σε όλες τις πλατφόρμες. Συνεχίζω να υποστηρίζω τον αγώνα των φίλων μας που δεν δέχονται επιθέσεις σε ιερά πράγματα.

«Η προστασία της Οικογένειάς σου είναι σαν να προστατεύεις το μέλλον της ανθρωπότητας»

Πρόσφατα, οι αρχαίες αξίες που κάνουν τους ανθρώπους ανθρώπινους δέχθηκαν επίθεση. Στόχος αυτών των επιθέσεων είναι η οικογένεια. Προστασία της οικογένειας σημαίνει προστασία του μέλλοντος της ανθρωπότητας. Καλώ τους φίλους μας να είναι ευαίσθητοι στην προστασία της οικογένειας απέναντι στις αυξανόμενες παγκόσμιες επιβολές.

Τέλος, καταδικάζω απόλυτα την τελευταία αρνητική εξέλιξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, για την οποία αισθανόμαστε υπεύθυνοι. Ελπίζω οι εξελίξεις στην περιοχή να τελειώσουν γρήγορα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ