Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Θεσσαλονίκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κατάσταση… συναγερμού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, αναφορικά με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη. Τούτο υποστηρίζει με πρόσφατο δημοσίευμά του ο Guardian αναφέροντας λίγο πολύ πως η «νύμφη του Θερμαϊκού» αναπνέει δηλητήριο.

Μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα κατέδειξε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη παραμένει εκτός των ορίων της Ε.Ε., ενώ για τα πιο αυστηρά όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα οποία η Ευρώπη θα υιοθετήσει με μεγάλη καθυστέρηση έως το 2035, παραμένουν… εντελώς εκτός ελέγχου!

Σύμφωνα με τον Guardian η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται στην θλιβερή λίστα των μακράν πιο μολυσμένων περιοχών της Ευρώπης, επεξηγώντας την ποιότητα του αέρα στην περιοχή και την συγκέντρωση των μικροσωματιδίων.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3). Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός αυτού του ορίου. Οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως. Στην Θεσσαλονίκη δε, αυτός ο αριθμός είναι άνω του 19 και χρωματίζεται προφανώς με μαύρο, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ.

Στις πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι ο κεντρικός δήμος, η Καλαμαριά, η Πυλαία, οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη, ο Εύοσμος και το Κορδελιό. Και ακόμη η Πολίχνη, τα Διαβατά, το Καλοχώρι, η Νέα Μαγνησία, τα Κύμινα και η Ευκαρπία. Σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα είναι οι Συκιές, η Χαλάστρα, τα Μάλγαρα και η Σίνδος. Λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές είναι το Νέο Ρύσιο, η Θέρμη, το Πανόραμα, το Φίλυρο, το Ασβεστοχώρι και το Ωραιόκαστρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ