Πώς να μειώσετε τις μερίδες που τρώτε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεδομένα έχουν δείξει ότι σήμερα τρώμε δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με τους προγόνους μας, ενώ πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι ένας μέσος ενήλικος καταναλώνει περίπου το 92% αυτού που θα βάλει στο πιάτο του.

Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Στα σούπερ μάρκετ κατακλυζόμαστε από προσφορές για οικονομικές συσκευασίες με διπλές ποσότητες, στα εστιατόρια τα πιάτα είναι πολύ μεγαλύτερα από το φυσιολογικό, ενώ ακόμα και τα σκεύη που έχουμε στο σπίτι είναι μακράν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με παλαιότερα. Ολα αυτά όμως συντελούν στο να τρώμε παραπάνω και άρα στην πρόληψη βάρους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη σε όλα αυτά να μπει ένα… μέτρο! Πώς;

Θυμηθείτε… ο κορεσμός αρχίζει από το μάτι. Οταν σερβίρετε το φαγητό σε μεγάλα πιάτα ή τρώτε με μεγάλα μαχαιροπίρουνα, οι πιθανότητες να υπερκαταναλώσετε τρόφιμα αυξάνονται. Οταν βλέπουμε το φαγητό μας σε ένα μεγάλο πιάτο, «δεν μας γεμίζει το μάτι», ξεκινούμε να τρώμε προκατειλημμένοι ότι δεν θα χορτάσουμε… και φυσικά δεν χορταίνουμε, πόσο μάλλον όταν η ποσότητα που έχουμε βάλει είναι περιορισμένη. Επίσης, είναι σημαντικό το πιάτο μας να είναι… τακτοποιημένο! Δεδομένα έχουν δείξει ότι η αταξία του πιάτου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής. Βάλτε τα λοιπόν σε τάξη!

Οταν είστε στη διαδικασία μείωσης και ελέγχου της μερίδας προκειμένου να ελέγξετε αποτελεσματικότερα το βάρος σας, όλο το παιχνίδι θα παιχτεί… στις επιλογές των τροφίμων. Είναι σημαντικό να επιλέγετε τρόφιμα με συστατικά που δίνουν όγκο στην τροφή χωρίς… να αυξάνουν τις θερμίδες. Ενα τέτοιο συστατικό είναι και οι φυτικές ίνες! Ετσι, βάζοντας σε κάθε γεύμα σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή ρύζι με φλοιό, πλιγούρι και ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, κερδίζετε σε όγκο, αλλά και σε κορεσμό.

Η κατανάλωση σνακ μέσα στην ημέρα είναι συχνά παρεξηγημένη, αφού πολλοί νομίζουν ότι μας οδηγεί σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη. Ωστόσο, τα σνακ -ή, διαφορετικά, τα ενδιάμεσα γεύματα- μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, και μάλιστα μπορούν να περιορίσουν την πείνα μέσα στην ημέρα. Ετσι, λοιπόν, καταναλώνοντας σνακ ενδιάμεσα στα κύρια γεύματα μπορεί να φτάσει η ώρα του μεσημεριανού ή βραδινού σας γεύματος χωρίς να πεινάτε ιδιαίτερα και να αντέξετε μια μικρότερη ποσότητα φαγητού στα κύρια γεύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ