Πρόεδρος Σερβίας στη Νέα Υόρκη: «Ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ρώσοι θα μου πουν τι να κάνω για το λαό μας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται από προχθές ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπου συμμετέχει στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Διεξάγουμε εντατικές συνομιλίες με διεθνείς εκπροσώπους για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η δουλειά μας και τι είδους δουλειά είναι να προστατεύουμε τα συμφέροντα του λαού μας. Καλώ όλους να αντιδράσουν, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μπορέσουν οι Σέρβοι να επιβιώσουν στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων.

Ενημέρωσα τον Ισπανό Πρωθυπουργό, ο οποίος κατά τα άλλα είναι ειλικρινής και μεγάλος φίλος της Σερβίας, για αυτό, για όλα όσα συμβαίνουν. Μίλησα ξανά με τον Σαρλ Μισέλ και πολλούς εκπροσώπους της ΕΕ. Ελπίζω ότι θα καταλάβουν καλά τα μηνύματά μας», είπε ο Βούτσιτς.

Ανέφερε ότι η σερβική αντιπροσωπεία εργάζεται για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι το Σάββατο και την Κυριακή θα αποκαλύψει ποιοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν τη συμπεριφορά του Αλμπίν Κούρτι.

«Είναι σαφές ότι μετά τις απειλές του Αλμπίν Κούρτι ότι οι Σέρβοι θα υποφέρουν και θα πληρώσουν, ξεκίνησε μια ευρύτερη εκστρατεία εθνοκάθαρσης. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά μέσα. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει Τις πρώτες πρωινές ώρες θα έχουμε πολύ σημαντικές συναντήσεις».

«Το κύριο θέμα της ομιλίας μου θα είναι οι αρχές του διεθνούς δημοσίου δικαίου, ως πολιτικός βετεράνος, θέλω να αφήσω ένα σημάδι με αυτή την ομιλία και ζητώ από τους πολίτες της Σερβίας να την ακούσουν, θα είναι μετά τις 5 το απόγευμα. θα πω τα γεγονότα, την αλήθεια και πιστεύω ότι δεν θα αρέσει σε πολλούς. Ίσως μιλήσω λίγο περισσότερο, ίσως με διακόψουν, κάποιοι μίλησαν περισσότερο, δεν τους διέκοψαν».

«Είμαστε ουδέτεροι, βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας»

Ο Βούτσιτς, με αφορμή τη γραφή της Jutarnji list για τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε: «Είναι ενδιαφέρον πώς οι Κροάτες και οι ψεύτικοι δεξιοί στη Σερβία βγάζουν διαφορετικά συμπεράσματα. Δεν ανήκουμε σε κανένα στρατιωτικό σύμφωνο, είμαστε ουδέτερη χώρα. Η Αρμενία ανήκει στο CSTO. Η Αρμενία δεν ήταν ουδέτερη, αλλά εγκατέλειπε τις θέσεις της… Σεβόμαστε την Αρμενία, αλλά είμαστε ουδέτεροι και ξέρω ότι μπορούμε να βασιστούμε μόνο στον εαυτό μας… Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια ισχυρότερο στρατό και οικονομία».

Η Σερβία θα διαφυλάξει την επικράτειά της και θα προστατεύσει το λαό της

2 87

«Μπορείς να νιώσεις την οσμή της ελευθερίας στον κόσμο. Δεν λέω ότι ήρθε, αλλά είναι αισθητή. Βλέπω πώς εξαπλώνονται τα κινήματα ελευθερίας στον κόσμο… Και για εμάς τους μικρούς, όταν το νιώθουμε οσμή ελευθερίας, αυτό μερικές φορές είναι αρκετό. Θα συνεχίσω να αναπνέω τη μυρωδιά της ελευθερίας για τη Σερβία, ελπίζω χωρίς κακό στη Σερβία. Ζήτω η Σερβία», είπε ο Βούτσιτς από τη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια ο Βούτσιτς έγραψε στην πλατφόρμα του Instagram.

«Για τριάντα χρόνια, ο σερβικός λαός υπέστη τη χειρότερη υποκρισία, πιέσεις και επιθέσεις, μόνο και μόνο επειδή ήθελε να διατηρήσει τη γη του και τις εστίες των προπαππούδων του. Σε αυτά τα τριάντα χρόνια, μας πήραν τα πάντα, από ανθρώπους σε εδάφη. Και για όλα αυτά που μας έκαναν, πάντα μας κατηγορούσαν. Σήμερα η κατάσταση για τη χώρα μας είναι τόσο δύσκολη όσο πριν από δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια. Ωστόσο, για πρώτη φορά οι άνεμοι της ελευθερίας πνέουν όλο και πιο δυνατοί εδώ στον ΟΗΕ. Εμείς, οι Σέρβοι και οι πολίτες της Σερβίας, τον αέρα της ελευθερίας αναπνέουμε βαθιά και θα προστατεύσουμε τη χώρα μας. Δεν υπάρχει παράδοση», έγραψε ο Βούτσιτς.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ