Συζητώντας με τον υποψήφιο δήμαρχο Νέας Σμύρνης, Παυλόπουλο Θέμη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Γιώργου Βενετσάνου

Ο Θέμης Παυλόπουλος μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και φοίτησε στο Πειραματικό Λύκειο της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης

Σπούδασε «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και «Διατροφή του Ανθρώπου» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γλασκώβης, και κατόπιν παρακολούθησε το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικείμενο την Κλινική Εργοφυσιολογία.

IMG 2318

Στα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον σχολικό αθλητισμό, ως εργαζόμενος φοιτητής, και υπήρξε ενεργά αναμεμειγμένος με το μαζικό λαϊκό αθλητικό κίνημα μέσα από τον Σύλλογο Ασκουμένων Φίλων Άλσους Νέας Σμύρνης, καθώς και άλλους φορείς. Υπήρξε, επί σειρά ετών, αθλητής της καλαθοσφαίρισης, αγωνιζόμενος σε πλειάδα αθλητικών σωματείων σε εθνικές και τοπικές κατηγορίες.

Ενεργός πολίτης από μικρός, ασχολείται από το 2012 με τα κοινά και τα δημοτικά πράγματα μέσα από τη Δημοτική Κίνηση ΣΤΡΟΦΗ Νέας Σμύρνης, της οποίας εξελέγη επικεφαλής τον Νοέμβριο του 2018, και κατόπιν υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Σμύρνης τον Μάη του 2019.

Σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Είναι, επίσης, τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νέας Σμύρνης, καθώς και της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας την περίοδο 2015-17, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συντονιστής του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Νέας Σμύρνης.

Ζει και εργάζεται στη Νέα Σμύρνη ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της άσκησης και της διατροφής.

Ο κος Παυλόπουλος είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη. το να συζητάς με τον υποψήφιο δήμαρχο Νέας Σμύρνης κο Θέμη Παυλόπουλο, είναι σκέτη απόλαυση. Καμιά σχέση με τις γνώστες ξύλινες γλώσσες της πολίτικης, κάτι εξαιρετικά θετικό για τον ίδιο, μια και αποδεικνύει ότι δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής, αλλά ένας πολίτης που πραγματικά ενδιαφέρεται και θέλει να προσφέρει στα κοινά, αφήνοντας θετική παρακαταθήκη στην πόλη του. Τον ρωτήσαμε λοιπόν, τι διαφορετικό πρόκειται να κάνει εφόσον εκλεγεί. Οφείλουμε να πούμε ότι οι προτάσεις του σε ορισμένα πράγματα μας εξέπληξαν ευχάριστα.

Όπως αυτό που μας είπε για το “μπόλιασμα των νεραντζιών της πόλης που είναι εκατοντάδες και μετατροπή τους σε πορτοκαλιές, ο καρπός των οποίων θα αξιοποιείται από τη δημοτική αρχή ως προσφορά σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή ως χυμός για τα σχολεία. Αυτή είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται σε ευρωπαϊκές πόλεις και άνετα μπορούμε να την εφαρμόσουμε και στην πόλη μας. Παράλληλα μια και η τιμή του ελαιολάδου εκτινάχθηκε στα ύψη μπορούμε να προχωρήσουμε και στην αξιοποίηση του ελαιοκάρπου με την ίδια λογική.”

Αναφερόμενος στις σχολικές μονάδες τόνισε τα χρόνια προβλήματά τους και πρόσθεσε μια ιδέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μας είπε λοιπόν “Είναι γνωστό ότι η περιοχή μας και γενικά το λεκανοπέδιο, έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ηλιοφάνειας στην Ευρώπη, σχεδόν 2.800 ώρες ετησίως, κι αυτό την κάνει ιδανική πόλη για εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε όρους “ιδιοπαραγωγής και ιδιόχρησης”. Η νέα τεχνολογία μας επιτρέπει να καλύψουμε με φωτοβολταϊκά, σε όλο το μήκος και πλάτος τις στέγες των σχολείων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τρία διαφορετικά οφέλη: αυτονομία στον φωτισμό, οριστική μόνωση των επιφανειών, οικονομικό όφελος για την δημοτική αρχή, το όποιο θα περάσει στις σχολικές επιτροπές για αξιοποίηση του σε δράσεις της εκάστοτε σχολικής μονάδας και γρήγορη απόσβεση του κόστους”.

Μας είπε επίσης για την ανακύκλωση, που κακά τα ψέματα στην χώρα μας είναι σε νηπιακό στάδιο “τελικός στόχος είναι η ανακύκλωση να γίνεται μέσα στην πηγή, όπου είναι το σπίτι του κάθε πολίτη.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό αφού η πόλη μας είναι ουραγός με 4,6 % ποσοστό ανακύκλωσης προτείνουμε μια σειρά από εισαγωγικά μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα πρόγραμμα για όσα super market επιθυμούν να βάλουν στις εισόδους των καταστημάτων τους μηχανήματα ανακύκλωσης γυαλιού και πλαστικού. Ο δημότης θα μπορεί να εξαργυρώνει ένα αξιόλογο οικονομικό αντίτιμο ανά ανακυκλώσιμο προϊόν με την όποια ανταμοιβή να εξαργυρώνεται μέσα στο οικείο κατάστημα. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ένα σοβαρό κίνητρο στους δημότες να αξιοποιήσουν αυτά που μέχρι σήμερα είναι απορρίμματα, παράλληλα προτείνουμε την τοποθέτηση έγχρωμων κλειστών κάδων για χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο”.

Στην ερώτηση μας αν το άλσος μπορεί να γνωρίσει της παλιές καταπράσινες δόξες του, μας απάντησε “ότι χρειάζεται εμπλουτισμός του πράσινου του με είδη της ελληνικής χλωρίδας, πχ Αγράμπελη, Κουμαριά, Δάφνη, Μυρτιά κ.α, επίσης δημιουργία υδάτινων διαδρομών στο συνολο του άλσους που λειτουργούν ανακουφιστικά για τους επισκέπτες του και μαζί με την κεντρική πλατεία, δημιουργούν ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για τους κατοίκους της περιοχής. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η πόλη χρειάζεται παντού σχεδόν πράσινες ενέσεις, μιας και είναι χτισμένη κατά 92%. Εδώ θέλω να σας τονίσω ότι μετά από αυτόν τον οικοδομικό κορεσμό, η παράταξη μας “ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ”, ζητά τη μείωση του συντελεστή δόμησης και την ταυτόχρονη διασφάλιση κάθε ελεύθερου χώρου και χώρου πρασίνου”

Καλά όλα αυτά που μας είπατε άλλα με την ασφάλεια των πολιτών που τα τελευταία χρόνια έχει διασαλευθεί επικίνδυνα τι προτείνεται;

“δυστυχώς η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί επικίνδυνα. Ωστόσο, παρότι υπάρχουν λύσεις για την καλύτερη αστυνόμευση των γειτονιών, το σημαντικότερο όλων είναι οι γειτονιές της πόλης να αποκτήσουν ξανά ζωή. Να ξαναγίνουν από τυπικό υπνωτήριο που είναι σήμερα- κυψέλες συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μέσα από παρεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα με στοχευμένη αλλαγή των χρήσεων γης. Ταυτόχρονα, η διάχυση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στις σημερινές σκοτεινές πλατείες και γειτονιές θα αποτελέσουν το καλύτερο εχέγγυο για το ζωντάνεμα τους”.

Η πόλη σας έχει ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται χώροι στάθμευσης, πως σκοπεύετε να το λύσετε;

“κοιτάξτε υπάρχει και εδώ όχι μια αλλά αρκετές λύσεις: η μια είναι η δημιουργία δημοτικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, όπου ο κάθε πολίτης να γνωρίζει από πριν αν υπάρχει χώρος στάθμευσης πηγαίνοντας κατευθείαν εκεί αποφεύγοντας άσκοπες βόλτες επιβαρύνοντας με καυσαέριο την περιοχή, το δεύτερο είναι η επιστροφή του Polis Park στο Δήμο έτσι ώστε να εφαρμόζει τιμολογιακές πολιτικές οι οποίες θα είναι καταμερισμένες δίκαια σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες. Την ίδια στιγμή, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία χώρων στάθμευσης στην περιφέρεια της πόλης -με γεωτεχνικού τύπου παρεμβάσεις- όπως το υπόγειο πάρκινγκ στο κλειστό της Αρτάκης καθώς και ένα ακόμα στο χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα Μυτιληνείκα”.

Ειλικρινά σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας δώσατε, ας μου επιτραπεί από την πλευρά μου να πω το εξής: εγγυάστε ως υποψήφιος δήμαρχος Νέας Σμύρνης και η παράταξή σας “ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ “, ότι η πόλη σας, που οι άστοχες πολιτικές προκατόχων σας την μετέτρεψαν σε τσιμεντούπολη, ότι μπορεί με την δική σας πολιτική να επανακτήσει αρκετό από το χαμένο της μεγαλείο. Είναι λοιπόν στα χέρια των συμπολιτών σας να επιλέξουν την ζωή που θέλουν να έχουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ