Το Ιράν απαίτησε από το Ιράκ τη σύλληψη και την παράδοση Κούρδων ηγετών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Τεχεράνης έδωσε στις δικαστικές αρχές της Βαγδάτης κατάλογο που ετοίμασε για τη σύλληψη και παράδοση «Κούρδων ηγετών της αντιπολίτευσης» στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ασφάλεια των συνόρων που υπεγράφη με το Ιράκ.

Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ιρανοί και ιρακινοί δικαστικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη συνεδρίαση της «Μικτής δικαστικής επιτροπής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη.

Στη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Kazem Garibabadi, αναπληρωτή επικεφαλής της ιρανικής δικαστικής εξουσίας, και Leys Cebr Hamza, επικεφαλής της ιρακινής δικαστικής υπηρεσίας εποπτείας, υπογράφηκε «αντιτρομοκρατικό μνημόνιο συνεννόησης».

Το IRNA, σε πληροφορίες που βασίζονται στην ιστοσελίδα «Al-Malala», έγραψε ότι η Τεχεράνη έδωσε στη Βαγδάτη λίστα με τα ονόματα ηγετών κουρδικών οργανώσεων που ξεσηκώνουν τους Κούρδους στην επικράτεια του Ιράν.

Στην είδηση, με βάση σχετικές πηγές, σημειώθηκε ότι η λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 38 ατόμων που ζητείται να εκδοθούν στην Τεχεράνη και οι φάκελοι της δίκης που άνοιξαν εναντίον τους.

Στις 19 Μαρτίου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ Qasim al-Araji και ο Ιρανός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ali Shamkhani υπέγραψαν τη συμφωνία ασφαλείας που καλύπτει την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σιά αλ Σουντάνι στη Βαγδάτη.

Το Ιράν είχε δώσει προθεσμία στις 19 Σεπτεμβρίου στο Ερμπίλ και τη Βαγδάτη να αφοπλίσουν κουρδικές οργανώσεις από περιοχές που ήταν κοντά στα σύνορά του και να μεταφέρουν τους ανωτέρους τους σε άλλο μέρος.

Η Ύπατη Αρμοστεία, υπεύθυνη για την εφαρμογή της συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ Βαγδάτης και Τεχεράνης, ανέφερε ότι το Ιράκ «εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του» και ότι «οι ομάδες του αντι-ιρανικού καθεστώτος αφοπλίστηκαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μακριά από τα σύνορα», όπως σημειώνεται.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ