Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν 3 συμφωνίες στο Ναχτσιβάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την επιχείρηση που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν κατά των αυτονομιστικών αρμενικών στρατευμάτων στο Καραμπάχ, ο Πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε μια κρίσιμη επίσκεψη στο Ναχτσιβάν.

 Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος πήγε στο Ναχτσιβάν μετά από πρόσκληση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλίεφ στην Ανώτατη Συνέλευση της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχτσιβάν.

 Κατά τη συνάντηση, που διήρκησε περίπου 1 ώρα, συζητήθηκαν τρέχοντα, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, ιδιαίτερα οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Καραμπάχ.

Υπογράφηκαν 3 διμερείς συμφωνίες

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες παρευρέθηκαν στην τελετή έναρξης του αγωγού φυσικού αερίου Iğdır – Nakhchivan και υπεγράφη μια σειρά συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Στην τελετή υπογραφής, οι αρμόδιοι υπουργοί και οι πρόεδροι των δύο χωρών υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ υπέγραψαν το «Πρωτόκολλο Προθέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για το Σιδηροδρομικό Έργο Καρς-Ναχτσιβάν».

Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Mehmet Özhaseki και Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής του Αζερμπαϊτζάν Anar Guliyev,  υπέγραψαν «Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για την κατασκευή κτιρίων κατοικιών, Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Πολιτιστικά Κέντρα στην επαρχία Καχραμανμαράς της Τουρκίας».

Το κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει τη συνέχιση της υφιστάμενης συνεργασίας για την ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και του Υπουργείου Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, υπογράφηκε από τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων  Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ και τον Υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Περβίζ Σαχμπάζοφ.

«Έχουμε μεγάλα σχέδια για το Ναχτσιβάν»

2 104

Μετά την τελετή υπογραφής, οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Αλίεφ, ο οποίος μίλησε πρώτος ως οικοδεσπότης της τελετής, είπε:

 «Η κατοχική πολιτική της Αρμενίας κατά του Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε βία και εδώ. Το Ναχτσιβάν ήταν σε θέση να προστατεύσει το δικό του έδαφος, αλλά επειδή οι ενεργειακές ανάγκες του Ναχτσιβάν ήταν ευθύνη του Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία διέκοψε όλες τις γραμμές και το Ναχτσιβάν ήταν υπό αποκλεισμό.

Ηλεκτρισμός. «Δεν υπήρχε φως, δεν υπάρχει φως. Παρόλο που το Ναχτσιβάν δεν έχει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, έχει ήλιο. Έχουμε μεγάλα σχέδια στο Ναχτσιβάν. Εάν αυτά τα σχέδια πραγματοποιηθούν, το Ναχτσιβάν μπορεί να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό σημείο, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εδώ», είπε.

Ο τουρκικός λαός ήταν μαζί μας

Ο Αλίεφ συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Πριν από 5 ημέρες, με μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε λιγότερο από 24 ώρες, ο αρμενικός στρατός παραδόθηκε και αποδέχτηκε τους όρους μας. Η ανθρωπιστική βοήθεια τώρα άρχισε να αποστέλλεται στον αρμενικό λαό που ζει στο Καραμπάχ. Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή του Καραμπάχ είναι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν. Η ασφάλειά τους φροντίζεται από το κράτος μας.

«Αδερφέ, ήσουν στις ΗΠΑ όταν ξεκίνησε αυτό το περιστατικό. Έκανες δίκαιες δηλώσεις για το κράτος του Αζερμπαϊτζάν εκεί από το μεγαλύτερο βήμα του κόσμου. Εσύ και όλοι οι άνθρωποι στον πόλεμο επίσης. Ο τουρκικός λαός ήταν μαζί μας. Αυτό ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για πολλούς ανθρώπους, ο λαός μας δεν θα ξεχάσει αυτή την ηθική υποστήριξη».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξέχασε τον Χαϊντάρ Αλίεφ

3 37

Μιλώντας μετά τον Αλίεφ, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:

«Μετά τις προεδρικές εκλογές, έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στο Μπακού και στην Κατεχόμενη Κύπρο τον Ιούνιο. Αυτή τη φορά, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας στο Ναχτσιβάν, το οποίο συνδέει την Τουρκία με τον Τουρκικό κόσμο.

Παρατήρησα περήφανα την πρόοδο που σημειώθηκε από το Ναχτσιβάν από την τελευταία μου επίσκεψη το 2014. Θυμάμαι για άλλη μια φορά με ευγνωμοσύνη τον Γενικό Εθνικό Ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σημερινή κατάσταση του Ναχτσιβάν, στην 100η επέτειο του τη γέννησή του.

Ιδιαίτερες οι σχέσεις Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν

Οι σχέσεις Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε εξαιρετική θέση που είναι μοναδική στον κόσμο. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα στο πλαίσιο του μότο του ένα έθνος, δύο κράτη.

 Η Διακήρυξη της Σούσα που υπέγραψα με τον αδελφό μου Ιλχάμ είναι ένα σημείο καμπής που ανεβάζει τις σχέσεις μας σε επίπεδο συμμαχίας.

Το Ναχτσιβάν έχει ιδιαίτερη θέση στις σχέσεις μας με το Αζερμπαϊτζάν με τη στρατηγική του σημασία σε όλη την ιστορία.

Σήμερα, το Ναχτσιβάν εξακολουθεί να έχει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά την οικονομία, τις μεταφορές και τις ενεργειακές γραμμές. Με τη δημιουργία περιφερειακών συγκοινωνιακών γραμμών θα έχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτό το δυναμικό.

«Θα εμβαθύνει η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας»

Η σημασία του διεθνούς κεντρικού διαδρόμου Ανατολής-Δύσης που διέρχεται από την Κασπία έχει γίνει καλύτερα κατανοητή ως αποτέλεσμα της επιδημίας του κορωνοϊού και των πολέμων στην περιοχή μας. «Με αυτή την ευκαιρία, το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Iğdır- Nakhchivan, τα θεμέλια του οποίου μόλις βάλαμε, θα εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία μας με το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας και θα συμβάλει επίσης στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης».

Haberler

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ