Μειώθηκε κατά 8,7% ο πραγματικός μισθός το 2022 με Μητσοτακη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καταπολέμηση της φτώχειας και της ακρίβειας καθώς και η αύξηση των μισθών τέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία 199 σελίδων  που προτάσσει την ανθρωποκεντρική πλευρά της κοινωνίας και της οικονομίας, πάνω από τις αγορές.

Παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης ο επιστημονικής διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης σημειώνει την καλή επίδοση και ανθεκτικότητα που έδειξε η ελληνική οικονομία τονίζοντας τη δυσκολία της διατηρησιμότητας των επιδόσεων.

«Η ελληνική οικονομία -είπε- έδειξε αντοχή με την κρίση του κορωνοιού και την ύφεση λόγω της δημοσιονομικής χαλάρωσης που επέτρεψε η ΕΕ η οποία οδήγησε σε αύξηση του δημοσίου χρέους».

«Έκρουσε» ωστόσο το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας από το 2024 η κομισιόν θα σφίξει το «ζωνάρι».

Σημαντικό εύρημα της έκθεσης είναι η μείωση της ανεργίας η οποία όμως δεν οδήγησε στην αύξηση των μισθών. Τα τελευταία δύο χρόνια οι ονομαστικοί μισθοί στην Ελλάδα είχαν το περιθώριο να αυξηθούν σημαντικά , κατά 6,9% και 10,1% αντίστοιχα ανά έτος, χωρίς να μεταβάλλουν τη διανομή εισοδήματος. Ωστόσο, ο πραγματικός μέσος μισθός παρουσίασε σημαντική μείωση, η οποία το 2022 έφτασε το 8,7% σε σχέση με το 2021. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε διανεμητικό κενό σε βάρος του κόσμου της εργασίας, της τάξης του 8,4% το 2021.

Η αύξηση των τιμών οδηγεί στη μείωση του πραγματικού μισθού κατά 8%.

Το 2021-2022 πολύ μεγάλη δυσκολία να ανταπεξέλθει στις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών αντιμετώπισε το 36% των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, ενώ την ίδια περίοδο στην ΕΕ27 το αντίστοιχο ποσοστό νοικοκυριών ήταν μόλις 6,1%. Το 2021 το 46,3% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δήλωσε την αδυναμία του να ανταπεξέλθει σε μια έκτακτη δαπάνη, ενώ λίγο πιο χαμηλό (43,6%) ήταν το ποσοστό το 2022.

Το 2021 σχεδόν  το 1/5 (19,6%) των ατόμων στην Ελλάδα ζούσε με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας, ενώ το 2022 το ποσοστό

μειώθηκε λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα (18,8%).

Το ποσοστό των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ-27 ηταν 16,8% και 16,5% αντίστοιχα. Το 2021 στην Ελλάδα σε συνθήκες επίμονης φτώχειας βρέθηκε το 15,8% των

νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά.

Σημειώνουμε ότι παρά την ακύρωση των εγκαινίων της έκθεσης, η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει κανονικά στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ( Άγαλμα Βενιζέλου , Σάββατο 6μμ)

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ