Βουλγαρία: Η Επιτροπή Άμυνας εγκρίνει την αποστολή ελαττωματικών πυραύλων στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας υποστήριξε την πρόταση να στείλει η Βουλγαρία στην Ουκρανία κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου 5В55Р με δυσλειτουργία.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι μαζί με αυτούς θα στείλουμε και πυρομαχικά για αυτόματα φορητά όπλα με διαμέτρημα 5,56×45 mm, τα οποία δεν είναι πλέον απαραίτητα για τις ανάγκες του Υπουργείου Εσωτερικών.  Στην πρόταση 11 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και «κατά» – τέσσερις.

Η πρόταση να δώσει η Βουλγαρία ελαττωματικούς πυραύλους S-300 στην Ουκρανία προέρχεται από τα κόμματα GERB, PP-DB και DPS.

Η ιδέα της πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις στο κοινοβούλιο και συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας.

Οι εν λόγω πύραυλοι δεν μπορούν να επισκευαστούν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία του προσωπικού, εξήγησαν οι GERB-SDS και PP-DB. Δεν είναι σαφές πόσα πυρομαχικά πρόκειται να φτάσουν στο Κίεβο.

Το ότι υπάρχει πρόταση για πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία έγινε σαφές στο περιθώριο του κοινοβουλίου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος- BSP. Οι Σοσιαλιστές ζήτησαν επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ.

Το κόμμα της Κορνελιας Νίνοβας χαρακτήρισε ότι μια ακόμη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι  εθνική προδοσία.

Παρόλα αυτά, η πρόταση έγινε αποδεκτή από την αρμόδια επιτροπή και θα μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας αυτή την εβδομάδα.

Οι εισαγωγείς απάντησαν – το νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο δεν θα βλάψει τον στρατό και δεν θα απειλήσει την εθνική μας ασφάλεια. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χρίστο Γκάντιεφ εξήγησε ότι η χώρα μας θα δωρίσει ελαττωματικούς πυραύλους που είναι για τα συγκροτήματα S-300. «Πρόκειται για πυραύλους που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον βουλγαρικό στρατό, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους Ουκρανούς, γιατί ο κίνδυνος χρήσης τους είναι πιο υποφερτός για αυτούς παρά για τον βουλγαρικό στρατό», είπε.

Αναμένεται ότι την Τετάρτη οι συζητήσεις και η απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία θα μεταφερθούν στην αίθουσα της ολομέλειας, σημειώνει η βουλγαρική Nova.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ