Πολυτεχνείου (Ανα)κατάληψη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστα Δημ Χρονόπουλου *

Μετά 20 χρόνια, (με έφοδο), η Αστυνομία ανακατέλαβε αίθουσες που παρανόμως κατείχαν καταληψίες , περιθωριακοί και τις είχαν μετατρέψει σε εργαστήρια κατασκευής μολότωφ –και όχι μόνον- (!). Ευκαιρία να ανακηρυχθεί η ημερομηνία ως Εθνική Εορτή!!!.

Αν προτιμάτε ως … «Έπος Ντροπής/Κρατικής Ανικανότητας. 20 χρόνια δεν είναι δα και τόσο λίγα. Και δεν είναι μόνον η υποτιμητική ανοχή , ανικανότητα και δειλία των –εκάστοτε – Κρατούντων , καθώς και των αναρμοδίων αρμοδίων, αλλά και των κ. κ. Καθηγητών και Πρυτάνεων, που ανέχονται αυτό το αίσχος εντός του Πολυτεχνείου. Δεν θα ξεχάσω, πριν πολλά χρόνια , τι είπε «σπουδαίος» Πρύτανης του Ιδρύματος, όταν δημοσιογράφος , του παρατήρησε, ότι κάτι πρέπει να κάνουν και οι πρυτανικές αρχές ώστε να κλείσουν τα εργαστήρια κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών και να μην χρησιμοποιούνται αίθουσες ως καταφύγια και ορμητήρια για έκνομες επιχειρήσεις. Ιδού η εκπληκτική, αδιανόητη , γελοία δικαιολογία που ο κος Πρύτανης έδωσε: «Ο λόγος –της μη λήψης μέτρων –είναι απλός: έτσι , μέσα εδώ, τους ελέγχουμε καλύτερα» !!!.

Περιττός (θα ήταν και θλιβερή προσπάθεια) κάθε σχολιασμός!. Το μόνο που παρέλειψε να προσθέσει (ενημερωτικά): «Έτσι τους εκπαιδεύουμε τεχνολογικά σε ανώτατο επιστημονικό επίπεδο». Ευνόητο ότι με αυτό το διαχρονικά φαιδρό (λαϊκά της πλάκας) Κράτος, και με τέτοιους Καθηγητές ,γινόμαστε όχι μόνον διεθνώς περίγελως , αλλά και λουζόμαστε τις οδυνηρές συνέπειες των ασύδοτων ταραξιών. Η Πολιτεία –εδώ και πολλές δεκαετίες –αδρανής, απούσα, αδιαφορεί για ό, τι διαδραματίζεται. Ωσεί παρούσα. Θλίψη!!!. Η κοινωνία μιθριδατισμένη /εθισμένη στην περιρρέουσα μπαχαλοποίηση , συνηθίζει και τελικά … αποδέχεται την ανώμαλη , αφύσικη κατάσταση ως κάτι το … ομαλό, φυσιολογικό (!). Θεωρώ πως η Πολιτεία /Κράτος , όσο και η κοινωνία (σε μεγάλο δυστυχώς ποσοστό) δεν έχει συνειδητοποιήσει τις συνέπειες παρόμοιων φαινομένων. Το να τα ισοπεδώνουμε όλα, να τα ανεχόμαστε, και να τα επιτρέπουμε όλα, δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε πολιτισμικό , ούτε ανθρωπιστικό ή ακίνδυνο. Ο δε παχυδερμισμός , ο μιθριδατισμός , η ανευθυνότητα (ιδίως των καθ’ ύλην αρμοδίων), δεν θεωρούνται αρετές /προσόντα, που προσιδιάζουν σε προηγμένα όντα/κοινωνίες.

Μου κάνει αλγεινή εντύπωση , η συμπεριφορά των σπουδαγμένων στο εξωτερικό ταγών μας , αλλά και τουριστών συμπολιτών μας: Σε ποιο μέρος του Δυτικού και όχι μόνον κόσμου, συμβαίνουν ανάλογα πράγματα;. Που χρησιμοποιούνται οι αίθουσες των ΑΕΙ ως εργαστήρια κατασκευής εμπρηστικών μηχανισμών;. Βιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών , χτίσιμο των γραφείων των Καθηγητών (με τους ίδιους μέσα) από διάφορους ασυλίτες και αλήτες ενδο και εξω πανεπιστημιακούς;. Άραγε κανέναν από τους αρμόδιους και τους κ.κ Καθηγητές δεν ενοχλεί η δυσοσμία που αναδίδεται από την μετατροπή σε … κοπρώνες των Πανεπιστημιακών χώρων;. Κανείς (τους) δεν ντρέπεται, από τα αηδή συνθήματα, τις ρυπαρές αίθουσες , την συνολικά απαράδεκτη, αποτρόπαιη εικόνα;. Εκτιμώ πως πήγαν χαμένα , ό, τι, όσα έχω γράψει, (καθώς και άλλοι) δεν πιάνουν τόπο. Ορισμένοι εκ των συμπολιτών μου, ενοχλούνται και διαδηλώνουν πχ για την Νικαράγουα ή το Ελ Σαλβαντόρ, ενώ μένουν απαθείς και ανέχονται την κατάντια των ΑΕΙ μας !… Προφανώς το πράγμα ξέφυγε, δεν μαζεύεται. Λείπει βλέπετε και η πολιτική βούληση, περισσεύει το αξιοθρήνητο Π.Κ (=Πολιτικό Κόστος) , επικρατεί η θλιβερή νοοτροπία της … «προοδευτικής οπισθοδρόμησης» η δημοκρατική ασυδοσία και ελευθεριότητα, η ναρκωμένη αισθητική, καθώς και ό, τι έχει σχέση με την ποιότητα, την αναβάθμιση , τον εξευγενισμό του Ανθρώπου. Σκέπτομαι, όντας απογοητευμένος μετά από τόσες προσπάθειες αφύπνισης πως πρέπει να εφεύρω κάτι που πιθανόν να συγκινήσει τους εξουσιαστές μας τουλάχιστον. Κάτι που να τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από αρχές, αξίες, καθαριότητα, αισθητική, ποιότητα. Κατέληξα στο εξής: Να αναλογιστούν την ενόχληση /αποστροφή τουριστών από το θέαμα. Μοιραία το όνομα μιας ρυπαρής (όχι μόνον στις παραλίες , τις πόλεις, αλλά και στα ΑΕΙ) χώρας, αποτρέπει τουρίστες από τον ερχομό τους εδώ. Χάνεται συνάλλαγμα ζεστό, χειροπιαστό (σε βαθμό που ακόμη και οι Κρατούντες μπορούν να αντιληφθούν). Συνεπώς το συνάλλαγμα από τον Τουρισμό ενδέχεται να είναι ο μόνος λόγος αντίδρασης. Ειλικρινά δεν έχω την δυνατότητα να προτείνω κάτι άλλο. Ίσως μου προκύψει κάτι αργότερα. Στο μεταξύ, κρίνω σκόπιμο να κάνω έκκληση, σε όσους συμπολίτες μου έχουν να υποδείξουν κάτι λυσιτελέστερο, να το κοινοποιήσουν, ώστε να λήξει επιτέλους αυτό το άγος που έχει ανείπωτες επιπτώσεις, τόσο στο εξωτερικό, όσο –κυρίως – στο εσωτερικό.

Παράλληλα καλό –και χρήσιμο- θα είναι να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι με λόγια, αυτοθαυμασμούς, ταμπέλες (δημοκρατικές) δεν ….βάφονται αυγά . Ούτε φυσικά με όζουσες οσμές αναδυόμενες από τα βρωμερά ΑΕΙ.

ΥΓ Απαιτείται : «Σκούπα» , εχθές. Και το διαχρονικό ζητούμενο /Α Ε Ι ζ η τ ο ύ μ ε ν ο είναι: Θέλουμε ναι ή όχι να αποκτήσουμε (αντί του σημερινού … «φερόμενου ως Κράτους) Κράτος;. Αν ναι, ιδού η Ρόδος. Η Πατρίδα βουλιάζει, πολυεπίπεδα. Είναι χρέος όλων μας να την βοηθήσουμε.

Ιατρού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ