Γιατί κάλεσε η Μόσχα τον Στρατάρχη Χάφταρ στη Ρωσία; (ρωσικό δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ, έφθασε στη Ρωσία. Ο επίσημος σκοπός της επίσκεψης του Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χάφταρ είναι οι διαπραγματεύσεις με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

 Ας θυμίσουμε ότι η Λιβύη, (συνεχίζει το δημοσίευμα) μέχρι τώρα, διχάζεται από εμφύλια σύγκρουση, όπου από τη μια πλευρά είναι οι πληρεξούσιοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και από την άλλη ο Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Αν και είναι περίεργο να πούμε για ένα άτομο που συνεργάστηκε με τη CIA και έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεργάζεται με τη Ρωσία, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η υποδοχή στο αεροδρόμιο

Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Γιεβκούροφ, ο οποίος βρέθηκε στη Λιβύη πριν από περίπου ένα μήνα και συναντήθηκε μαζί του εκεί (συζήτησαν επίσημα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας).

Έχουμε ήδη γράψει ότι είναι πολύ πιθανό η αφρικανική αρχηγία των «μουσικών» να παραδόθηκε στον Γιεβκούροφ, τουλάχιστον ταξίδεψε σε όλες τις χώρες όπου εκπροσωπήθηκε η «ορχήστρα» και παντού επιβεβαίωσε τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί ή είχαν ληφθεί από την ομάδα Βάγκνερ νωρίτερα.

 Για να γενικεύσουμε, ο Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας είπε ευθέως: «Η Ρωσία δεν θα μας εγκαταλείψει». Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο επίτευγμα του Γιεβκούροφ ήταν η δημιουργία μιας συμμαχίας μεταξύ του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα, ο κύριος σκοπός της οποίας ήταν η δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής συλλογικής άμυνας. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, ο Νίγηρας υπερασπίστηκε. Τώρα η Γαλλία έχει συνθηκολογήσει αφού ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και η ECOWAS δεν ακούγεται καθόλου.

 Γενικά, ο Χάφταρ ήρθε για υποστήριξη.

«Για τις πλημμύρες φταίει η Δύση»

Μόλις πρόσφατα, η Λιβύη γνώρισε μια φυσική καταστροφή, μια τεράστια πλημμύρα που σκότωσε 10.000 ανθρώπους κυρίως στην πόλη Ντέρνα. Βασική αιτία της πλημμύρας ήταν η επιθετικότητα της Δύσης κατά του Καντάφι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Και η συνέπεια αυτής της σύγκρουσης ήταν ότι ολόκληρο το σύστημα των καναλιών ερήμωσε, κανείς δεν τα φρόντιζε και συνέβη μια τέτοια τραγωδία. Αλλά στη Δύση υπάρχει πλήρης αμνησία σχετικά με αυτό.

Έτσι ο Χάφταρ χρειάζεται τώρα προμήθειες τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του, ή μάλλον στο τμήμα της χώρας που ελέγχει. Έχει κάτι να πληρώσει για φαγητό. Οι δυνάμεις του ελέγχουν σχεδόν ολόκληρη την ισχυρή τοπική βιομηχανία πετρελαίου.

Υπάρχει τώρα μια εύθραυστη ισορροπία στη Λιβύη (που επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, με τις προσπάθειες της Ρωσίας), η οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να διολισθήσει σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.

Το 2020, οι «μουσικοί» (σημ. μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ) έσωσαν τις δυνάμεις του Χάφταρ από την ήττα κατά τη διάρκεια μιας ανεπιτυχούς επίθεσης στην πρωτεύουσα.

Το σενάριο για ρωσική βάση στη Βεγγάζη

2 113

Προφανώς, δεν θέλει αυτό το σενάριο να επαναληφθεί σήμερα, γι’ αυτό ήρθε για υποστήριξη. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Έθνη του έχουν επιβάλει κυρώσεις· για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να του πουλήσει όπλα. Αλλά αυτό είναι εντάξει, αφού έχουν ακόμη και δυτικά μοντέλα, τα ίδια Javelins που προμήθευε η Σαουδική Αραβία.

Μεταξύ άλλων, δεν αποκλείεται να υπάρξει κίνηση υπέρ της οριστικοποίησης ρωσικής ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Βεγγάζης.

Κάποτε είχε γίνει πολύς λόγος γι’ αυτό, αλλά η πολιτική κατάσταση στη χώρα ήταν κλονισμένη, επομένως αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όπως στο Σουδάν.

«Διφορούμενη προσωπικότητα»

Πρέπει επίσης να πούμε λίγα λόγια για τον ίδιο τον Χάφταρ. Είναι μια διφορούμενη προσωπικότητα. Ο Καντάφι τον αποκάλεσε αδερφό και μετά προδότη.

 Στην αρχή κατήγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες με κάθε δυνατό τρόπο και στη συνέχεια έζησε μερικά μίλια από την έδρα της CIA.

Τώρα είναι και πάλι εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Χάφταρ έλαβε τη στρατιωτική του εκπαίδευση στην ΕΣΣΔ, όπως πολλοί άλλοι Άραβες στρατηγοί.

Λένε για τον Χάφταρ ότι δεν είναι πολιτικός, είναι στρατιωτικός, γι’ αυτό και η βιογραφία του είναι έτσι, με την πρώτη ματιά με πολλές αλλαγές παπουτσιών στον αέρα.

Αυτό όμως που δεν μπορεί να του αφαιρεθεί είναι η απροθυμία του να καθίσει ‘στα αυγά του’. Θα μπορούσε να είχε απολαύσει τη συνταξιοδότησή του στις ΗΠΑ, αλλά αντ’ αυτού επέλεξε να σώσει τη χώρα του από το χάος. Ενώ δεν έχει ολοκληρώσει αυτή τη δουλειά, ίσως με τη βοήθεια της Ρωσίας τα καταφέρει, καταλήγει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ