Μανωλης Κοττακης: Οσο παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι «ομπρελίστας» τόσο διευκολύνεται ο Μητσοτάκης να κερδίσει με άνεση στις κρίσιμες για το μέλλον της κυβέρνησης ευρωεκλογές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πελαγωμένος στα πρώτα του βήματα. Ηξερε πώς να κερδίσει, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιον ότι ξέρει τι να την κάνει τη νίκη. Ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος που σκαρφάλωσε με ταχύτητα φωτός σε μια κορυφή και, μόλις ανέβηκε και είδε τη θέα από εκεί ψηλά, τον έπιασε ίλιγγος και άρχισε να ζαλίζεται. Τα αξιώματα δεν είναι μόνο για να τα κατακτάς προκειμένου να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι μπορείς. Πρέπει και να γνωρίζεις τι να τα κάνεις.

Οι πρώτες κινήσεις του κ. Κασσελάκη δείχνουν ότι περιεργάζεται έντρομος την εξουσία του. Το καλύτερο όλων; Οι ηττηθέντες στις εσωκομματικές κάλπες «ομπρελίστας» του συμπεριφέρονται σαν να μην έγιναν ποτέ εκλογές. Δεν αναγνωρίζουν τον νέο αρχηγό. Από την επομένη ημέρα της νίκης του άρχισαν την αμφισβήτησή του (αν βουλευτής της Ν.Δ. χαρακτήριζε «Τραμπ» τον κ. Μητσοτάκη, τη δεύτερη μέρα της εκλογής του θα είχε φύγει από το παράθυρο, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις!).

Εχουν πάρει στη σειρά τα ραδιόφωνα, προχθές ο Νίκος Φίλης, χθες ο Πάνος Σκουρλέτης, αύριο κάποιος άλλος και, με την εδραία πεποίθηση ότι μπορούν να λένε ατιμώρητα οτιδήποτε εναντίον του νέου αρχηγού χωρίς να διαγραφούν, τον απειλούν και τον αποδομούν συστηματικά. Με τελεσίγραφα και απειλές του τύπου «θα φύγουμε αν…», «θα αποχωρήσει η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση» κ.λπ. Τα ίδια που έκαναν στον Αλέξη Τσίπρα από το 2019 έως το 2023. Υπολογίζουν ότι έτσι θα σύρουν τον νέο αρχηγό μέχρι τις ευρωεκλογές, θα του χρεώσουν τη νέα ήττα και θα θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο για την αντικατάστασή του στο συνέδριο.

Ως συμβασιούχο

Κοινώς, οι «ιδρυτές» αντιμετωπίζουν τον κ. Κασσελάκη ως συμβασιούχο. Υπό αυτή την έννοια, ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οσο παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι «ομπρελίστας» τόσο εκείνος θα διευκολύνεται να κερδίσει με άνεση τον ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσιμες για το μέλλον της κυβέρνησης ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει ποτέ την εκτίμησή του στον κ. Τσακαλώτο και στην ομάδα του. Του έχει απονείμει και δημοσίως τα εύσημα από του βήματος της Βουλής. Υποθέτουμε με ασφάλεια ότι ο πρωθυπουργός εξετίμησε δεόντως την αποδόμηση που έκανε η συγκεκριμένη ομάδα στον Αλέξη Τσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο με το σχέδιο για το «παράλληλο νόμισμα». Λουκούμι για τον κ. Μητσοτάκη! Τι λουκούμι, καλύτερα… υποβρύχιο! Με τορπίλες.

Τον έχουν για πρωινό

Τα πράγματα είναι απλά: Αν οι «ομπρελίστας» δεν είχαν δισταγμό να κτυπήσουν τον κ. Τσίπρα μέσα στην προεκλογική περίοδο, θα κολλήσουν στον κ. Κασσελάκη; Αστείον. Θεωρούν ότι τον έχουν για πρωινό. Ηδη είναι στα ραδιόφωνα με το «μυστρί στο χέρι» και τον τσιμεντώνουν. Τυχερός, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης. Και ακόμα πιο τυχερός, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης είναι πολιτικά δειλός. Φοβάται. Δεν ξέρει ακόμη πού πατά και από πού θα του έρθει, και αναγκαστικώς συμβιβάζεται. Αν είχε θάρρος, θα ξεκαθάριζε τους λογαριασμούς του με τη συγκεκριμένη εσωκομματική αντιπολίτευση τώρα που είναι φρέσκος και έχει την αποδοχή του κόσμου που τον ψήφισε. Θα του κόστιζε προσκαίρως η αιματοχυσία, αλλά θα πήγαινε στις ευρωεκλογές χωρίς κάρφος στον οφθαλμό του. Αλλά, ευτυχώς, για τη συντηρητική παράταξη δεν έχει θάρρος. Δείχνει αποφασισμένος να δώσει στους ηττημένους τον χρόνο που τους χρειάζεται για να τον κρεμάσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ