Βουλγαρία: Τελικά το διυλιστήριο της Lukoil θα λειτουργήσει με ρωσικό πετρέλαιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη λειτουργία του διυλιστηρίου «Lukoil», με ρωσικό πετρέλαιο.

Η απόφαση σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα θα ισχύσει για ένα έτος. Αυτό σημαίνει ότι η «Lukoil Neftohim Burgas» θα συνεργάζεται με το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 . Μέχρι τότε, το διυλιστήριο πρέπει να αλλάξει σταδιακά την προέλευση του πετρελαίου με το οποίο συνεργάζεται.

Μια μέρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Μπογκντάν Μπογκντάνοφ προειδοποίησε ενώπιον της οικονομικής επιτροπής του κοινοβουλίου ότι η θέσπιση απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου εντός της προβλεπόμενης έως τώρα προθεσμίας των 30 ημερών θα οδηγήσει σε άλμα στις τιμές των καυσίμων και πιθανό έλλειμμα στη χώρα.

«Το ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο είναι 12 μήνες, ή 1η Οκτωβρίου 2024, για να λήξει η παρέκκλιση. Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί, ειδικά για την περίοδο των 30 ημερών όπως ορίζεται αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να προβλέψω ακριβώς ποιες θα είναι οι τιμές, αλλά οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά και εδώ πρέπει να πούμε ότι θα υπάρξουν επίσης ευκαιρίες για κερδοσκοπία και ίσως ακόμη και έλλειψη καυσίμων», είπε ο Μπογκντάνοφ.

Προβλέπεται ότι το διυλιστήριο θα έχει το δικαίωμα να επεξεργάζεται όχι περισσότερο από το 80% του πετρελαίου ρωσικής προέλευσης έως τις 31.12.2023,   και όχι περισσότερο από το 75%, έως τις 31.03.2024  και όχι περισσότερο από 50%,  έως τις 30.06.2024  και όχι περισσότερο από 25% μέχρι τον Σεπτέμβριο και ούτω καθεξής μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν τελικά η «Lukoil» θα πρέπει να μεταβεί στην επεξεργασία πετρελαίου μη ρωσικής προέλευσης.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ