Βούλγαρος ΥΠΑΜ: Κίνδυνος για ατύχημα με πλοία του ρωσικού στόλου στη θαλάσσια ζώνη μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων στη Μαύρη Θάλασσα λόγω των ρωσικών προκλήσεων κατά των εμπορικών πλοίων, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Τόντορ Ταγκάρεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο , η Ρωσία χρησιμοποιεί εικονικές στρατιωτικές ασκήσεις για να εμποδίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, κάτι που αποτελεί επίσης κίνδυνο για την ασφάλεια της Βουλγαρίας.

«Είναι γνωστό ότι ρωσικά πλοία περιφέρονται γύρω από την αποκλειστική μας οικονομική ζώνη, προκαλώντας ενέργειες προκλητικής δύναμης κατά εμπορικών πλοίων άλλων χωρών. Όλα αυτά εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλειά μας. Η ανακοίνωση της παρουσίας τους εξακολουθεί να ισχύει, για τη λεγόμενη διεξαγωγή ασκήσεων, ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Πρόκειται απλώς για μια ευκαιρία μέσω της οποίας η Ρωσία χρησιμοποιεί κάποιο διεθνές νομικό πλαίσιο και, φαινομενικά διεξάγοντας ασκήσεις, προσπαθεί να εμποδίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών», είπε ο Ταγκάρεφ.

Η Ρωσία έχει αποκλείσει ένα μεγάλο μέρος της βουλγαρικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για περισσότερο από δύο μήνες λόγω στρατιωτικών ασκήσεων. Τον περασμένο μήνα, ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο πυροδότησε προειδοποιητική βολή εναντίον πλοίου ξηρού φορτίου με σημαία Παλάου στη Μαύρη Θάλασσα.

2 122

Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Η Ρουμανία προειδοποίησε, επίσης, για ρωσικές προκλήσεις στη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή.

Ο Ταγκάρεφ σχολίασε επίσης ότι η Βουλγαρία εγγυάται την ασφάλειά της όταν βοηθά την Ουκρανία.

Απέρριψε την κριτική του προκατόχου του Ντίμιταρ Στογιάνοφ, ο οποίος είναι σήμερα γραμματέας ασφαλείας του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, ότι η χώρα μας δεν πρέπει να παρέχει κανέναν πύραυλο στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη Βουλγαρία που ανησυχούν για την ασφάλεια της Ρωσίας. Νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολεί πρωτίστως η ασφάλειά μας, εν μέρει να την διασφαλίζουμε βοηθώντας την Ουκρανία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την προστασία αμάχων από δολοφονίες και καταστροφή υποδομών από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, ό,τι έχει στη διάθεσή της για να επιτεθεί και να σκοτώσει αμάχους. Νομίζω ότι ακόμα κι αν βοηθήσουμε ελάχιστα, αξίζει τον κόπο», είπε.

Η βουλγαρική κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έχουν ήδη ετοιμάσει αρκετές δόσεις στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων που δεν χρειάζονται για το Υπουργείο Εσωτερικών, ελαττωματικών αντιαεροπορικών πυραύλων C-300 και άλλων πυρομαχικών, σημειώνουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ