Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρονται στο Κοσσυφοπέδιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στις 24 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε η μεταφορά Βρετανών στρατιωτών που θα ενισχύσουν την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

 «Μετά από αίτημα του Ανώτατου Διοικητή του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη (SACEUR) Στρατηγού Christopher Cavoli και την έγκριση της Συμμαχίας, η Βρετανία τις επόμενες ημέρες θα αναπτύξει περίπου 200 στρατιώτες για να ενταχθούν στο βρετανικό απόσπασμα των 400 ατόμων που ήδη βρίσκεται στη χώρα στο πλαίσιο μια ετήσιας άσκησης», όπως αναφέρεται.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι αυτή η ανάθεση θα προσφέρει ισχύ και τεχνογνωσία στο ΝΑΤΟ ως μέρος της σημαντικής και ακλόνητης δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συμμαχία, και σημειώνονται, επίσης, τα ακόλουθα:

«Οι βρετανικές δυνάμεις, που εργάζονται υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ και με άλλες συμμαχικές δυνάμεις, θα είναι διαθέσιμες για να διεξάγουν επιχειρήσεις σύμφωνα με την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) για να εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων για όλους τους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο».

Ο Βρετανός Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναύαρχος Tony Radakin, οι αξιολογήσεις του οποίου συμπεριλήφθηκαν στη δήλωση, είπε: «Η επέκταση της υποστήριξής μας στην KFOR υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων».

Τι συνέβη στις 24 Σεπτεμβρίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Η ένταση, που συνεχιζόταν εδώ και μήνες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, κλιμακώθηκε ξανά το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου, όταν ένας αστυνομικός σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα των πυροβολισμών από ένοπλους Σέρβους που έκλεισαν τον δρόμο στη Μπάνισκα, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ανακοίνωσε ότι μια βαριά ένοπλη ομάδα περίπου 30 ατόμων, την οποία περιέγραψε ως «επαγγελματική τρομοκρατική/εγκληματική δομή», επιτέθηκε στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και θεώρησε τη Σερβία υπεύθυνη για το περιστατικό.

Η ένοπλη ομάδα, που βρήκε καταφύγιο στη Μονή Μπανίσκα και τα περίχωρά της, περικυκλώθηκε από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην περιοχή όλη την ημέρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου,  Τζελάλ Σβέτσλα, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3 επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση που διεξήχθη στην Μπανίσκα και συνελήφθησαν 6 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 δράστες και 4 που υποστήριξαν την επίθεση μέσω ραδιοφωνικών συνδέσεων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο ενός αστυνομικού του Κοσσυφοπεδίου διαπράχθηκε από Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

Daily Mail,BBC,

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ