Η Τουρκία απαίτησε να κλείσει το αρμενικό πυρηνικό εργοστάσιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία ζητά το κλείσιμο του αρμενικού πυρηνικού σταθμού στη Μετσαμόρ λόγω της θέσης του σε σεισμική ζώνη και των παλαιών τεχνολογιών.

Έκκληση με αίτημα τη λήψη μέτρων σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Μετσαμόρ, που βρίσκεται κοντά στα τουρκοαρμενικά σύνορα, έγινε σε συνεδρίαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, αναφέρει το κρατικό  ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

 Το τουρκικό κοινοβούλιο τόνισε ότι λόγω της λήξης της ζωής του και της χρήσης παλαιών τεχνολογιών, η εγκατάσταση αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή.

«Η περιοχή μας και ο κόσμος δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα δεύτερο Τσερνομπίλ. Ο πυρηνικός σταθμός της Μετσαμόρ πρέπει να κλείσει», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού της Μετσαμόρ ξεκίνησε το 1970 και διαθέτει δύο αντιδραστήρες.

  Μετά το κλείσιμο των αντιδραστήρων λόγω του σεισμού στο Σπιτάκ το 1988, ο αντιδραστήρας νούμερο δύο επανεκκινήθηκε το 1995 μετά από επισκευές.

Το 2005, η ζωή του πυρηνικού σταθμού έληξε, τον Αύγουστο του 2021 πραγματοποιήθηκαν επισκευές, μετά τις οποίες η διάρκεια ζωής παρατάθηκε μέχρι το 2026.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ