Η Αρμενία έστειλε μήνυμα στη Μόσχα: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης με αναλογία 60 ψήφων προς 22 ψήφους.

Εντός 7 ημερών, η Εθνοσυνέλευση θα στείλει την έγκριση στον πρόεδρο για υπογραφή.

Πριν από την ψηφοφορία, οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν το έργο.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο γραμματέας της αντιπολιτευόμενης παράταξης «Αρμενία» Αρτσβίκ Μινασιάν ανακοίνωσε ότι η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ερώτηση που παρουσιάστηκε με αντισυνταγματική διαδικασία.

«Η Εθνοσυνέλευση δεν έχει την εξουσία να καταστήσει το θέμα της επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης αντικείμενο συζήτησης χωρίς συνταγματικές τροποποιήσεις, μαζί με τους πολλούς κινδύνους του, για τους οποίους ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστεί μετά από όλες τις ολοκληρωμένες, βαθιές και αμυντικές ενέργειες», είπε ο Μινασιάν.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου του 2004, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει μετά από δύο συνταγματικές τροποποιήσεις και το δικαστήριο αποφάσισε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ότι το έγγραφο δεν έρχεται πλέον σε αντίθεση με τον Μητρικό Νόμο.

Οι δύο αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν την επικύρωση.

Η Μόσχα χαρακτήρισε εχθρική ενέργεια την απόφαση του Ερεβάν να επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου.

Πρόσφατα, η Μόσχα απείλησε ότι η επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης από την Αρμενία θα έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να διευκρινίσει ποια βήματα θα κάνουν.

Η Αρμενία υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης το 1998, αλλά δεν το έχει ακόμη επικυρώσει.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας αποφάσισε ότι το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η  αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου έδωσε θετικό πόρισμα για την κύρωση του καταστατικού και συμπεριλήφθηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Η κυβέρνηση στο Ερεβάν τόνισε μάλιστα την ανάγκη επικύρωσης του χάρτη και αναγνώρισης της δικαιοδοσίας του, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν παραμένει υψηλός και μετά την επικύρωσή του, τα εγκλήματα πολέμου θα υπόκεινται επίσης στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, το οποίο θα είναι σίγουρα προληπτικό και αποτρεπτικό μέτρο για το Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά τις ανησυχίες της Ρωσίας, πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Αρμενίας για Διεθνείς Νομικές Υποθέσεις, Yeghishe Kirakosyan, διευκρίνισε ότι μετά την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης, δεν μπορεί να τεθεί θέμα σύλληψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την είσοδο στην Αρμενία, καθώς οι σημερινοί επικεφαλής του κράτους διέπονται από ασυλία.

Συνολικά, 139 κράτη υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης, αλλά δεν επικύρωσαν όλα τη συμφωνία.

123 κράτη συμμετέχουν στο καταστατικό. Μεταξύ των χωρών της περιοχής, η Ρωσία, η Γεωργία και το Ιράν την υπέγραψαν, αλλά μόνο η Γεωργία την επικύρωσε τον Σεπτέμβριο του 2003. Και η Ρωσία ακύρωσε την υπογραφή της το 2016, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία ως «κατοχή». Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν δεν υπέγραψαν.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ