Όλη η αλήθεια για την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας το 1974

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια βόλτα στο διαδίκτυο αναζητώντας την ημερομηνία ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θα μας οδηγήσει σε μια ημερομηνία: 4 Οκτωβρίου 1974. Επιμένει σε αυτό η wikipedia, δεκάδες ιστότοποι, αλλά και το ίδιο το κόμμα που μοστράρει την ιδρυτική διακήρυξη με αυτή την ημερομηνία…

F 1 Μόνο που αλήθεια είναι λίγο διαφορετική, Απλά κανείς δεν την έψαξε.

Είναι Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ολοκληρώνει το έργο της. Ο πρωθυπουργός Καραμανλής θέλει να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Θέλει νομιμοποίηση από τον ίδιο το λαό. Άλλωστε τα κόμματα αρχίζουν να σχηματίζονται. Η Ένωση Κέντρου με τον Γεώργιο Μαύρο «μπολιάζεται» με τους αντιστασιακούς των «Νέων Δυνάμεων». Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει επιλέξει την αυτόνομη κάθοδο ιδρύοντας στις αρχές του μήνα το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Αριστερά αποφασίζει να συμμετάσχει στις εκλογές Ενωμένη με τη σύμπραξη του ΚΚΕ, της ΕΔΑ και του ΚΚΕ εσωτερικού.

Οι εφημερίδες ασχολούνται με τις εκλογές, το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος, αλλά και την τιμωρία των ανθρώπων που κατέλυσαν τη Δημοκρατία το 1967, τους βασανιστές και το Πολυτεχνείο. Η Κύπρος και τα όσα έγιναν με την ανατροπή του Μακαρίου για εθνικούς λόγους έχουν μετετεθεί για αργότερα.

Η εφημερίδα «Απογευματινή» έχει χαμηλά στην πρώτη της σελίδα την είδηση

F APOGEYMATINH

Εκείνη τη μέρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλει τη δημιουργία του νέου κόμματος. Θέλει να κάνει άνοιγμα προς το κέντρο και θεωρεί ότι ο κύκλος της ΕΡΕ που ο ίδιος είχε ιδρύσει έχει κλείσει. Υπήρχε ένα ακόμα θέμα. Αρχηγός της ΕΡΕ ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος που δεν είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του για το εάν μετάσχει στις επερχόμενες εκλογές. Τελικά εξελέγη ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τη ΝΔ στις εκλογές του 1977 και του 1981.

Οι Κυριακάτικες εφημερίδες προβάλλουν εντυπωσιακά την ίδρυση του νέου κόμματος και φιλοξενούν την ιδρυτική διακήρυξη.

F KATHIMERINH

F MAKEDONIA

Την ίδια μέρα αναγγέλεται και η δημιοργία της Ενωμένης Αριστεράς. Ο Ριζοσπάστης έχει πρώτο θέμα την είδηση, αλλά δεν αναφέρεται το νέο κόμμα. Ασχολείται με επικριτικό άρθρο στην πρώτη σελίδα την Τρίτη 1η Οκτωβρίου.

%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%9F%CE%A3%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%A3

Αντίθετα η Αυγή της Κυριακής έχει αναφορά στο πρώτο της θέμα.

F AYGH

Την Δευτέρα οι απογευματινές εφημερίδες δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

F APOGEYMATINH 30 9

Η «Απογευματινή» αναφέρεται στην ίδρυση του νέου κόμματος με μια μικρή καταχώρηση στα δεξιά της πρώτης σελίδας

F BRADYNH 1
Από την εφημερίδα «Η Βραδυνή»

Για την ιστορία αξίζει να πούε ότι ο βασικός δημιουργός της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου κόμματος ήταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος στο αρχείο του οποίου βρέθηκαν πλήθος σημειωμάτων προς τον Καραμανλή για της βασικές αρχές που έπρεπε να διέπουν τον νέο πολιτικό σχηματισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ