Η Ρωσία κατηγόρησε τη Ρουμανία για παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρουμανία για παραβίαση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, αναφέροντας συγκεκριμένα τους Ρομά, τους Ούγγρους και τους Ρουθηναίους,  όπως αναφέρει η ρουμανική Digi 24 TV.

Χωρίς να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα διακρίσεων, η αντιπροσωπεία της Ρωσίας καταψήφισε έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρουμανία στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, η οποία παρουσίαζε την κατάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες.

Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις διακρίσεις κατά των εθνικών μειονοτήτων στη Ρουμανία, οι πιο ευάλωτοι από τους οποίους είναι οι Ρομά, οι Ούγγροι και οι Ρουθηναίοι της Υπερκαρπάθιας. Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός αυξάνονται αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία, ανέφερε η ρωσική αντιπροσωπεία σε ανάρτησή της στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter).

Στη Ρουμανία υπάρχουν αρκετές ρουθηνικές οργανώσεις, μερικές από τις οποίες έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

 Η Ένωση Ρουθηναίων Υποκαρπαθίων στη Ρουμανία, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον πρεσβευτή της Ρωσίας στο Βουκουρέστι, θέλει ακόμη και «πλήρη αυτονομία της Υπερκαρπάθιας Ρωσίας, εντός της Ουκρανίας», σύμφωνα με ρουμανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η ρουμανική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό για τις παγκόσμιες υποθέσεις και τις διπλωματικές στρατηγικές του Υπουργείου Εξωτερικών, Τραϊάν Χρίστια.

Παρουσίασε τη θέση της χώρας σχετικά με 251 συστάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

 Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων και της εμπορίας ανθρώπων.

Αναγνωρισμένη μειονότητα οι Ρουθηναίοι

Οι Ρουθηναίοι είναι μια από τις επίσημα αναγνωρισμένες μειονότητες στη Ρουμανία, η οποία εκπροσωπείται επίσης στο κοινοβούλιο από την Πολιτιστική Ένωση των Ρουθηναίων στη Ρουμανία.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Ένωσης των Ρουθηναίων στη Ρουμανία, «οι Ρουθηναίοι ή Ρουσηναίοι είναι οι κάτοικοι μιας περιοχής στην καρδιά του κεντρικού τμήματος της Ανατολικής Ευρώπης, βόρεια και νότια των Καρπαθίων. Η επικράτεια της πατρίδας τους, γνωστή και ως Υπερκαρπάθια Ρωσία, εκτείνεται στις παραμεθόριες περιοχές της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιστότοπου, Ρουθηναίοι υπάρχουν και στη ρουμανική περιοχή Maramures, όπου εγκαταστάθηκαν ήδη από τον Μεσαίωνα.

The Hellenic Information Teamπ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ